Kvinde multitasker

Din evne til at jonglere med flere bolde afhænger ikke nødvendigvis af dit køn.

© iStock

Er kvinder virkelig bedre til at multitaske?

Babyen hænger på hoften, veninden er i telefonen, aftensmaden simrer i ovnen, og oprydningen bliver taget med den sidste ledige hånd. Lyder dette bekendt, så besidder du den eftertragtede evne kaldet multitasking. Men spørgsmålet er, om det kun er kvinder, der kan multitaske? Få svaret her.

8. februar 2018 af Redaktionen

Hemmeligheden bag multitasking

Multitasking er et ord mange af os jævnligt bruger til at beskrive vores evne til (eller mangel på samme) at håndtere to eller flere opgaver på én gang. Men ved vi egentlig, hvad der sker, når vi multitasker? Her undersøger vi hemmeligheden bag multitasking; hvad sker der i hjernen, når vi multitasker, og er der en kønsforskel på, hvem der er bedst til multitasking?

Hvad vil det sige at multitaske?

De to franske hjerneforskere, Sylvain Charron og Etienne Koechlin fra blandt andet Université Pierre et Marie Curie i Paris har forkset i, hvad der sker med hjernen, når man udfører to opgaver på samme tid. Og det viser sig faktisk, at den højre hjernehalvdel retter opmærksomheden mod den ene opgave (røde områder, goal A, action A), mens den venstre hjernehalvdel tager sig af den anden (gule områder, goal B, action B).

I den forreste del af hjernen sidder der desuden et kontaktområde (orange område, goal switch), der styrer sammenspillet mellem de to hjernehalvdele og skiftevis retter opmærksomheden mod den ene og den anden opgave. Formentlig går skiftet mellem de to hjernehalvdele så hurtigt, at man føler, at man har opmærksomhed på begge opgaver på samme tid.

Kilde: videnskab.dk

Hjernens opdeling
Multitasking

En forsimpelt skitsering af hvad der sker i hjernen, når man multitasker.

© iStock

Hvem er bedst til at multitaske?

Vi bilder os ofte ind, at kvinder er bedre end mænd til at håndtere flere opgaver på én gang. Virkeligheden er dog ikke så sort-hvid. I hvert fald har forskere påvist flere forskellige resultater gennem tiden. Der er dog noget, som tyder på, at evnen til at multitaske er styret af hormoner.

I en svensk undersøgelse fra 2012 var mændene fx bedre til at løse flere ting samtidigt end kvinder i ægløsningsfasen, mens de kvinder, der var i menstruationsfasen, klarede sig lige så godt som mændene. En dugfrisk undersøgelse fra Schweiz konkluderer dog, at kvinder er bedre til at multitaske, men at evnen ser ud til at forsvinde, når kvindernes østrogenniveau falder i takt med overgangsalderen.

Sunde ambitioner for 2018? Hjælpen er her!

Måske er du interesseret i...

I FORM anbefaler