Gå dig (mentalt) sund – Sådan!
De fysiske fordele ved at gå er til at tage og føle på. Det er efterhånden slået fast. Men også den mentale sundhed kan få et boost af faste gåture. Her får du en guide til at komme godt i gang.
De fysiske fordele ved at gå er til at tage og føle på. Det er efterhånden slået fast. Men også den mentale sundhed kan få et boost af faste gåture. Her får du en guide til at komme godt i gang.
Ét ben foran det andet. Sådan begynder en gåtur. Det er dog de færreste, der tænker over, hvor meget en gåtur kan hjælpe på mentaliteten. Gå- og vandreture har vist sig at hjælpe mennesker ud af stress, depressioner og tilmed livskriser, men hvordan opnår du den bedste effekt?
Spørg dig selv hvorfor du gerne vil i gang med at gå. Regelmæssige gåture kan blandt andet forbedre humøret, øge kreativiteten, bidrage til en bedre nattesøvn og skærpe hukommelsen. Det er eksempelvis videnskabeligt bevist, at gang i et helt almindeligt tempo aktiverer hormoner, der bliver sat i forbindelse med følelsen af tilfredshed og lykke.
Der er altså mange gode grunde til at gå, men det er vigtigt at erkende, hvordan du har det, når du planlægger dine gåture, så du kan opnå den bedste effekt.
Er dit mål at blive inspireret og performe bedre på jobbet, eller har du brug for ro i sindet og plads til at stresse af? Det, du gerne vil opnå med dine gåture, kan være afgørende for hvor lange ture, du skal gå, hvor du skal lægge dine ruter, og hvor ofte du skal ud af døren. Måske begynder dine gåture allerede på arbejdet, imens du taler i telefon eller på vej til de daglige indkøb. Måske har du brug for noget større.
Korte gåture flere gange om ugen kan få kreativiteten til at strømme. Måske har du sammen med dine kollegaer været ude på en walk-n-talk, hvor I har fundet på de mest geniale projekter. Det kan her være en god idé at variere dine ruter, så du oplever nogle nye ting, hver gang du går og på den måde bliver inspireret.
Længere gåture derimod giver tid til refleksion og perspektiv. En lang gåtur i et roligere tempo kan være god til at få vendt tanker, der fylder i hovedet. Desuden kan du, ved at gå den samme rute igen og igen, styrke din selvdisciplin. Spørg dig selv, hvad der er vigtigst for dig.
De korte gåture bliver tit undervurderet, hvorimod længere vandreruter af flere uger eller måneders varighed synes at være lidt mere populære at tale om i frokostpausen. 30 minutter om dagen er dog ikke noget at kimse af, faktisk behøver du ikke gå meget mere for at mærke en forandring.
Når du ved, hvad du gerne vil opnå, skal du beslutte dig for, hvor dine gåture skal finde sted. En gåtur i byen tidligt om morgenen, før den travle hverdag vågner, kan noget helt andet end om eftermiddagen, hvor caféerne summer af liv. På samme måde kan en tur gennem et fredfyldt naturområde noget helt tredje. Se på de muligheder, du har i dit nærområde, omkring dit arbejde eller et andet sted, du vender tilbage til i løbet af din hverdag. Jo lettere tilgængelig din rute er, jo større er chancen for, at du kan motivere dig selv til at komme af sted.
Mærker du ikke effekten af din gåtur lige med det samme, så frygt ej! Kroppen og sindet skal have lov til at opdage dit nye tiltag. Selv de korteste gåture har en positiv effekt på din mentale sundhed. Sæt dig selv nogle mål og nyd de små sejre, hver gang du oplever ny energi, overskud eller godt humør.
Udfordre dig selv og tilmeld dig ECCO Walkathon i København, Odense, Kolding eller Aarhus. Køb din billet her.