3 gode råd mod ømme muskler og led
Har du fået ømme muskler og led af at sidde på hjemmearbejdspladsen? Læs vores tre gode råd til at forebygge og mindske smerterne.
Har du fået ømme muskler og led af at sidde på hjemmearbejdspladsen? Læs vores tre gode råd til at forebygge og mindske smerterne.
I en tid hvor de fleste danskere har stiftet bekendtskab med at arbejde hjemmefra, har mange også fået øjnene op for, hvor vigtig en ergonomisk korrekt arbejdsstilling er. Mange lider af ømme muskler og led efter lang tid på hjemmekontoret, hvor der ikke altid er de bedste omstændigheder for en sund arbejdsstilling, når man sidder i mange timer ved spise-, køkkenbordet eller sågar i sofaen.
Derfor har vi samlet tre gode råd til, hvordan du kan forebygge smerter i muskler og led. Læs med her.
En korrekt arbejdsstilling er alfa omega, når du skal undgå ømme muskler og led. Sørg for, at du sidder ordentligt, og at din stol ikke for hård. Vær opmærksom på at din ryg har behov for støtte i løbet af en lang arbejdsdag, og at det derfor kan have stor betydning, hvordan stoleryggen passer til din krop. Det er derudover vigtigt, at højden på det bord, du sidder og arbejder ved, passer til din krop samt den stol, du sidder på.
Højden på bordet er nemt at indstille på arbejdspladsen med et hæve/sænkebord, men kan være en udfordring i hjemmet, hvor spisebordet ikke er fleksibelt og ikke er lavet til, at man skal opholde sig ved det mange timer i træk. Hvis du sidder ved et for lavt eller højt bord, kan du ende med at sidde i en anspændt stilling, hvor skuldrene kommer for højt op, eller du skal løfte din arm uhensigtsmæssigt fra mus til tastatur, når du arbejder på computeren.
Tjek, om din skærm er placeret korrekt. Sidder du og kigger ned i en lille skærm hele dagen, så kan det være en god idé at få en storskærm sat op på hjemmekontoret, så du undgår spændinger i nakke og hals. Derudover kan din mus og dit tastatur også være med til at give spændinger i håndled, underarm og skulder, hvis de ikke er placeret korrekt i forhold til din krop.
Når vi sidder på hjemmearbejdspladsen, kan det være en udfordring at få den fysiske aktivitet, som vi er vant til i løbet af en normal arbejdsdag. Måske plejer du at cykle på arbejde og få gåturen ned til kantinen eller kaffemaskinen, hvilket alt sammen er med til at skabe variation for kroppen i hverdagen. Det kan være udfordrende at få samme bevægelsesmønster derhjemme, hvor vi ikke får rørt os på samme måde, som når vi er på arbejdspladsen.
Derfor kan være en god idé at indlægge faste pauser med fysisk aktivitet, når du arbejder hjemmefra. Gå for eksempel en tur udenfor i tyve minutter ved frokosttid.
Når vi sidder på hjemmearbejdspladsen kan arbejde og fritid nemt flyde sammen, og det kan være svært at strukturere dagen. Derfor er det en god idé at planlægge arbejdsdagen og være disciplineret med at overholde den. Opdel for eksempel din arbejdsdag i intervaller, så du arbejder effektivt i 45 minutter ad gangen og derefter tager en pause med fysisk aktivitet, hvor du kan lave udstrækningsøvelser eller en smule styrketræning på stuegulvet.