Dine tarme er så vigtige for dit helbred
En tarm i ubalance kan have konsekvenser for dit helbred, idet blandt andet immunsystemet påvirkes af tarmen. Bliv klogere på tarmens betydning, og hvad du selv kan gøre for at glæde den her.
En tarm i ubalance kan have konsekvenser for dit helbred, idet blandt andet immunsystemet påvirkes af tarmen. Bliv klogere på tarmens betydning, og hvad du selv kan gøre for at glæde den her.
I dagligdagen giver de færreste af os tarmene særlig meget opmærksomhed. Det er typisk først, når vi har ondt i maven, forstoppelse eller andre irritationer, at tankerne flyttes mod maveregionen. Men faktisk er det ikke så dumt at se indad – og helt ind i tarmen – den har nemlig en væsentlig større betydning, end du måske lige tror.
Tarmene er altafgørende for vores fordøjelse og har et vigtigt job at udføre, hver gang du sætter tænderne i en god burger eller en sprød salat. Blandt andet er det i tarmene, at næringsstofferne fra maden går over i blodet, hvor de transporteres ud til de organer, der har brug for dem. Og så påvirkes store dele af dit immunforsvar af tarmene og de bakterier, der lever heri – hvilket jo giver tarmene en betydelig funktion i forhold til dit generelle velbefindende.
Tarmen er fyldt med bakterier – og det skal den også være. Det er umuligt at dele bakterier entydigt op i gode og dårlige, men hvis vi skal sætte det hele lidt på spidsen, så gælder det om at have flere af de ”gode” end de ”dårlige” – og de skal gerne være rigt sammensat. Akkurat som vi tilstræber høj biodiversitet i naturen, gør den rette bakteriecocktail i vores tarme os mere modstandsdygtige.
Desværre har vores levevis og kostvaner i dag skabt en form for biodiversitetskrise indeni os selv. Alt for meget forarbejdet mad, sukker og alkohol betyder nemlig, at rigtig mange danskere skønnes at have for få mikrober i tarmen. Og det skaber mangel på et varieret og mangfoldigt økosystem – også kaldet mikrobiom –, som har store konsekvenser for vores helbred.
Mange af bakterierne i tarmen kommer fra det, vi spiser og drikker. Derfor er der heldigvis noget, du selv kan gøre for din tarm. De gavnlige bakterier trives nemlig bedst ved, at vi fodrer dem med fibre – så spis gerne for eksempel rugbrød, havregryn, nødder, frø, bønner og gulerødder.
Hvis du gerne vil vide, hvordan dit mikrobiom egentlig har det, så kan du finde ud af det. Den danske virksomhed Unseen Bio har nemlig udviklet en mikrobiomtest, der kan give dig indsigt i dine personlige tarmbakterier – og som du kan tage hjemmefra. Du får testen tilsendt med posten, registrerer, hvad du spiser de næste fem dage, og tager en afføringsprøve, som en ekspert herefter undersøger i et laboratorium. Svaret viser først og fremmest en biodiversitetsscore, som er et udtryk for mængden af bakterier og fordelingen, og med svaret får du desuden personlige kostanbefalinger til, hvordan du kan optimere dit tarmmikrobiom.