Anna Thygesen kan godt komme til at dryppe lidt, hvis hun er meget presset og skal skynde sig fra et møde til et andet. Derudover går mængden af udflåd op og ned i perioder.
Men hvad er det egentlig, der sker i underlivet, når de forskellige former for lækage opstår? Det spørger hun urogynobs-fysioterapeut og sexolog Line Baunsgaard, som arbejder hos Frederiksbjerg Fysioterapi i Aarhus, om her.
Hvad sker der generelt med underlivet i takt med, at man bliver ældre?
Line: Med alderen sker der generelt en række naturlige fysiske og fysiologiske forandringer i underlivet. Særligt omkring overgangsalderen, som hyppigst indtræder i 48-55-årsalderen. Bækkenbundens bindevæv og muskler, som blandt andet støtter underlivsorganerne og har stor betydning for kontinensfunktionen, bliver typisk svagere og mister masse.
I forbindelse med fødsler og stigende alder kan der samtidig optræde nedsynkning af underlivsorganer (livmoder, skede, blære og endetarm) i forskellige grader, som kan give anledning til inkontinens, tyngdefornemmelse i skeden og samlejesmerter.
Desuden sker der et gradvist fald i kønshormonproduktionen. Faldet i østrogen medfører dels at nogle kvinder kan opleve at vaginalslimhinderne bliver tyndere og mere skrøbelige, som kan give anledning til lokal irritation, dels at skedens elasticitet mindskes.
Jeg oplever, at mængden af udflåd varierer over tid. Er det normalt?
Line: Ja, det er helt normalt, at mængden af udflåd varierer over tid og fra kvinde til kvinde, både igennem cyklus og igennem de forskellige livsfaser. Det er også normalt at have udflåd efter overgangsalderen på grund af den manglende hormonproduktion og tørre slimhinder i skeden. Man skal altid reagere og konsultere lægen, hvis udflåddet ændrer sig til at lugte grimt, ændrer farve og udseende, eller hvis mængden øges.
Hvad kan jeg gøre for at “ stramme op”, så jeg undgår at dryppe? Hvis man overhovedet kan det?
Line: Man kan heldigvis med bækkenbundstræning, altså knibeøvelser, ofte komme helt af med eller forebygge lette urinlækager. Generelt om knibeøvelser kan siges, at det kan anbefales at træne varierede korte, kraftige og lange knib i cirka fem minutter et par gange om ugen afhængigt af behov. Det kan være en god idé at konsultere en urogynobs-fysioterapeut, så du får den helt rigtige vejledning.
Hvad er dit bedste råd, hvis man er bange for at lugte eller dryppe i hverdagen?
Line: At lugte og dryppe er mange kvinders frygt, da det kan opleves ydmygende og skamfuldt at være ”uren” og mangle kontrol over sin egen krop. Mit bedste råd er at afdække årsagen til lugt eller dryp. Ofte kan man med få virkemidler afhjælpe begge dele. Hvis det er urindryp og medfølgende lugtgener, kan man få hjælp til den rette bækkenbundstræning af en urogynobs-fysioterapeut til ofte at komme problemet til livs. Hvis det drejer sig om lugt fra udflåd skal man altid konsultere en læge, da det kan være medicinsk behandlingskrævende.
Herudover ved jeg, at der findes bind og indlæg med forskellige sugeevner efter behov, som kan øge trygheden, så frygten for lugt eller dryp ikke kommer til at gå ud over selvværd eller hæmme én socialt.