Annonce

7 gode råd til dig, der gerne vil vinterbade

Danskerne strømmer til vinterbadeklubber, strande og havnefronter for at vinterbade som aldrig før. Her er det, du skal vide, inden du kaster dig ud i den kolde bølge blå.

Om så det er for sundhedens eller oplevelsens skyld, så har vinterbadning for alvor fået tag om danskerne, der har fået øjnene op for det kolde gys.

Der er mange forskellige sundhedsfaglige og videnskabelige meninger om, hvad vinterbadning helt konkret gør for krop og sind, men én ting er sikkert – det bidrager til en helt unik følelse af velvære.

Har du flirtet med tanken om at prøve det, får du her nogle gode råd, der kan hjælpe dig til en god start.

1. Husk noget varmt til fødderne

Et er, at det kan være ubehageligt koldt om fødderne at komme op ad det frysende vand, men noget andet er, at det kan være et faresignal, hvis du ikke kan mærke dem efter din dukkert. Husk derfor at have et par gode uldsokker eller varme tøfler med, som du kan hoppe direkte i, når du kommer op fra vandet. Eventuelt også et ekstra håndklæde til at stå på, mens du tørrer dig. Sørg for noget ekstra at varme dig på, og pak en termokande kaffe eller te – det både varmer og giver noget ekstra til oplevelsen.

2. Undgå at få hovedet under vand

Det være en ubehagelig oplevelse at have hovedet under det kolde vand i for lang tid, da det kan give hovedpine og endda følelsen af chok. Springer du derfor ud i vinterbadning i vinterhalvåret, hvor vandet er særligt koldt, er det en god idé at holde hovedet over vand. Er du modig, så vent med at få det under vand, til kroppen har været i vandet i et par sekunder, og dyp så hovedet hurtigt og gå op af vandet umiddelbart efter.

3. Start et lavvandet sted

Giver du dig i kast med det kolde gys for første gang i vintermånederne, kan det være betryggende at starte et sted, hvor du kan se eller røre bunden. Flere steder i store byer er der i havnen opsat nye bassiner med bund særligt egnet til vinterbadning. Ellers kan en strand også gøre det, hvor du hele tiden har tryghed i at vide, hvor dybt der er.

4. Tøv ikke for meget på badebroen

Når du endelig er kommet afsted til stranden eller badebroen, så lad være med at stå for længe i den kolde luft og overveje, om du skal i eller ej. For jo længere du står og tvivler, jo hårdere bliver det at komme i. Tag en dyp indånding, og gå langsomt, men sikkert i vandet uden at stoppe op. Og løb heller aldrig på badebroer eller lignende i iveren efter at komme i (eller op), da der kan være glat.

5. Begynd allerede i august

Som udgangspunkt kan du sagtens starte med at vinterbade i de kolde måneder. Men det kan være smart at vænne kroppen til det med en langsom opstart. Det kan ganske enkelt gøres ved at fortsætte sommerens badeture ind i efteråret og blive ved med at hoppe i vandet i takt med, at vandtemperatuen daler.

6. Forbered kroppen med kosttilskud

Et sundt indre er en god start på en succesfuld vinterbadertur. Det kan du blandt andet få med sunde kosttilskud. Active Omega-3 fra Vesterålens Naturprodukter er fiskeolie-kapsler af høj kvalitet, der er gode for hjerte, hjerne og syn***. Med tilsat D-vitamin der desuden bidrager til at vedligeholde normale knogler og immunforsvar.

7. Gør det aldrig alene

Sidst, men bestemt ikke mindst, så husk altid at have en god ven med, når du vinterbader. Vinterbadning kan i værste fald ende i chok eller sågar besvimelser, og derfor er det vigtigt, at I som minimum er to afsted, så der er styr på sikkerheden. Desuden er det en oplevelse, der er værd at dele med gode venner.

*De dokumenterede effekter på hjertet opnås ved et dagligt indtag af 250 mg EPA og DHA – og hjerne og syn ved et dagligt indtag af 250 mg DHA. Med anbefalet brug af Active Omega 3 får du disse mængder.Læs mere her.