Annonce

3 tips til at holde dine tarme i topform

De fleste af os ved, at vores tarme spiller en rolle for vores sundhed og generelle velvære. Men ved du egentlig, hvordan det hænger sammen? Og vigtigere endnu: Hvad du selv kan gøre for at bidrage til god balance i systemet? Bliv klogere her!

Dine tarme eksisterer ikke kun for at nedbryde maden, du lige har spist. Faktisk påvirker tarmene og deres bakterier både dit immunsystem, dit humør – og endda din adfærd. For eksempel peger studier på, at der er en kobling mellem stress og vores tarmflora.

Bliv klogere her, hvor du også får tre tips til, hvad du kan gøre for at holde dit system i balance.

Kroppens forsvarsstyrke

Tarmene er kroppens største kontaktflade med omverdenen, og faktisk produceres hele 70-80% af immuncellerne i vores tarme. I denne vigtige beskyttelsesvæg besluttes det, hvilke stoffer der må komme ind i kroppen, og hvilke ubudne gæster der skal afvises.

Men tarmene er også fyldt med skadelige bakterier, der tærer på næringsstofferne fra de fredelige beboere. Hvis de dårlige mikrober får magten, vil du sandsynligvis mærke dette ved eksempel at få luft i maven, diarré eller en højere modtagelighed for infektioner.

Og omvendt: Hvis de gode bakterier tager overhånd, vil dine tarme have det godt og køre velsmurt, hvilket også vil have en positiv effekt på dit velbehag i resten af kroppen.

Din anden hjerne

Sunde tarme er altså på mange måder altafgørende, og det er heller ikke tilfældigt, at tarmene kaldes ‘den anden hjerne’. Det er nemlig videnskabeligt bevist, at der er en forbindelse mellem tarmene og hjernen – også kendt som ‘tarm-hjerne-aksen’.

Din hjerne snakker sammen med alle dine organer, inklusive dine tarme, ved at bruge et netværk af nerver, som strækker sig hele vejen igennem din krop.

Det smarte her er, at dine tarme er de eneste organer, som kommunikerer tilbage til hjernen, hvor de også har deres eget nervesystem, ‘det enteriske nervesystem’. Dette system lader tarmene kontrollere individuelle handlinger, såsom at fordøje mad, uden instrukser fra hjernen.

LIV_YAKULT_ Yakult er en fermenteret mælkedrik, der indeholder 20 milliarder mælkesyrebakterier.

3 ting, du kan gøre for at forkæle dine tarme

1. Spis sund kost

Din tarm-hjerne-akse arbejder bedst, når der er blandet forskellige bakterier i dine tarme. Tarmbakterier trives på sunde fødevarer, som er rige på fibre – så giv dine små arbejdere, hvad de har brug for ved at spise varieret.

Din daglige kost bør indeholde en blanding af frugt, grøntsager, bælgfrugter, bønner, nødder og frø. Fermenteret mad som mælkeprodukter, kimchi, kombucha og sauerkraut er alle gode kilder til levende bakterier.

2. Dyrk motion

Dine tarmbakterier elsker, når du er aktiv. Motion kan nemlig berige diversiteten af tarmbakterier – og selv en moderat mængde bevægelse kan gøre en forskel.

Vælg aktiviteter, du elsker – om det er så er gåture, cykling, svømning, rulleskøjter eller dans. Ved at være aktiv med jævne mellemrum skaber du det bedste miljø for bakterierne.

3. Reducér dit stressniveau

Studier viser, at den måde vi reagerer på, når vi får stress, blandt andet har en kobling til vores tarmflora. En god tarmdiversitet kan være en god start på at holde dit stressniveau i skak – og omvendt kan et højt niveau af stress ændre funktionen af dine tarmbakterier.

Tarm-hjerne-aksen fungerer begge veje. Så tag dig godt af dine tarme, så de kan hjælpe dig imod hverdagens strabadser.