Hvorfor er jeg altid lækkersulten?

Jeg er næsten altid lækkersulten. Jeg kredser om køkken- og køleskabet konstant og skal ligesom bare have et eller andet at knase, tygge eller sutte på hele tiden. Hvorfor pokker er det sådan fat med mig, og hvordan får jeg styr på det?

I FORMS kostekspert Christian Bitz svarer

Fra naturens hånd er vi udstyret med en trang til sødt, salt og fedt, så du er lovligt undskyldt, når lækkersulten rammer dig. Kroppen har brug for de fede og søde sager for at kunne overleve, og derfor hiver lysten til dem så stærkt i dig.

Alligevel må det ikke blive en undskyldning for at snacke konstant på usunde fødevarer, og derfor er det vigtigt, at du begynder at blive mere opmærksom på, hvilke specifikke situationer der udløser din kredsen om de søde skuffer i køkkenet.

Det er nemlig ikke sundt at spise hele tiden – heller ikke selv om det primært er sunde små snackbidder, der ryger indenbords. Prøv derfor at sætte nogle rammer op for din snacking, så du ikke spiser ukontrolleret og konstant i løbet af dagen.

Du kan fx dele din dag op i faste måltider og spise fornuftigt til alle hovedmåltiderne. Det betyder i praksis, at du får rigeligt med protein, der mætter helt fortrinligt. De største proteinkilder er kylling, mælk, æg, fisk, kornprodukter og grønsager. Desuden indeholder kikærter, ærter, bønner og linser også en del protein, og disse er især vigtige for vegetarer, der ikke spiser kød, og for veganere, der også udelukker mælkeprodukter.

Ud over protein skal din kost også bestå af kostfibre, der også mætter fortrinligt og holder den søde tand fra døren. De sørger også for at stabilisere dit blodsukker, så du ikke får voldsomme svingninger i løbet af dagen, der ellers let kan give dig lyst til noget sødt. Kostfibre finder du bl.a. i grønsager og fuldkornsbrød.

5 lækre fuldkornsbrød - få opskrifterne her

Når du har dine hovedmåltider på plads, skal du sørge for nærende mellemmåltider, der også gerne lægges på faste tidspunkter, fx kl. 10.30, 15 og 21. Til disse mellemmåltider er det selvfølgelig også vigtigt, at det er sunde sager, der ryger indenbords.

Men endnu vigtigere er det, at du accepterer, at det kun er på netop disse tidspunkter, du spiser. Gør dig klart, at køkkenet er lukket resten af dagen! Så al anden snacking end til de planlagte måltider skal droppes.

Lækkersulten? 5 snacks, der fylder meget og feder lidt

Til gengæld skal du være 100 pct. opmærksom, når du så spiser dine måltider, og sørge for at nyde hver eneste bid. Opmærksomhed og fokus på smagsoplevelsen er afgørende for at opnå en langvarig tilfredsstillelse, der resten af dagen begrænser din lyst til de søde sager og snacks.

Derfor skal du nyde selv de små mængder i dine mellemmåltider i fulde drag – uden at få dårlig samvittighed over at spise noget lækkert uden for hovedmåltiderne. Mærk tilfredsheden og glæden, når du har styrken til at nøjes med mindre.