4 sunde facts om morgenmad

Fire gode grunde til at spise morgenmad.

1. Protein fremmer mætheden

Det er vigtigt at huske nogle gode proteinkilder i morgenmaden af hensyn til vægten. I en undersøgelse blev effekten af proteinrig og normal morgenmad sammenlignet. Den proteinrige morgenmad havde en energifordeling på 58 pct. protein, 14 pct. kulhydrat og resten fedt, mens den normale morgenmad indeholdt 19 pct. protein, 47 pct. kulhydrat og resten fedt.

Undersøgelsen viste, at morgenmaden med det høje proteinindhold medførte 18 pct. langsommere tømning af mavesækken, 45 pct. større fald i sulthormonet ghrelin, 21 pct. større stigning i mæthedshormonet GIP og 54 pct. større stigning i mæthedshormonet cholecystokinin. Disse fysiologiske virkninger dæmper sulten, fremmer mætheden og forbedrer appetitreguleringen.

2. Påvirker din præstation

Hvis du overhovedet ikke er sulten kan du godt udsætte morgenmaden et lille stykke tid. Det bedste er dog at starte dagen med at spise lidt, fx en halv banan, et stykke knækbrød eller lignende, så kan du spise et ordentligt måltid lidt senere. Men jo mere usundt man generelt spiser, og jo mindre man har spist aftenen forinden, des mere bliver præstationsevnen påvirket af faste og dermed af at springe morgenmaden over.

3. Bevar det gode humør

Kvinder, der har for vane at spise morgenmad, kommer lettere i dårligt humør, hvis de springer morgenmaden over, eller hvis de kun spiser lidt morgenmad.

4. Du sparer på fedt og sukker

Morgenmaden er generelt dagens mest fedtfattige måltid med en gennemsnitlig fedtenergiprocent på 29. Det er samtidig det måltid, der indeholder flest kulhydrater. Selv om nogle morgenmadsprodukter har et højt sukkerindhold, så bidrager morgenmåltidet alligevel generelt med mindst tilsat sukker.

Nu er det blevet lettere at leve sundt!

I FORMs vigtigste mission er at gøre sundheden overskuelig. Derfor har vi lavet et nyt online univers, hvor du får viden og værktøjer, der motiverer til at leve sundt året rundt. Som abonnent får du adgang til både site og app:
Læs mere om det nye I FORM

  • Videotræninger mellem 10 og 30 min.
  • Adgang til 1000+ sunde opskrifter
  • Mail med ny sund madplan hver uge
  • Gem favoritindhold – og find det let igen

Lige nu: Prøv 30 dage gratis


Newsletter background