Sunde bakterier

Bakterier er ikke kun noget, vi skal bekæmpe. For flere gavner dig faktisk. Se her, hvad de egentlig gør i din krop.

De sunde bakterier holder især til i tyktarmen, hvor de udgør en vigtig del af den naturlige tarmflora, det vil sige den sunde balance mellem forskellige bakterier. Mælkesyrebakterier, som de hedder, har fået deres navn, fordi de producerer mælkesyre som en naturlig del af deres stofskifte. Nogle bakterier laver også eddikesyre - det gælder blandt andet Bifido-bakterierne.

Det er godt at få både mælkesyre og eddikesyre. Altså skal du spise både Acidophilus- og Bifidobak-terier. Derudover har hver enkelt bakterie sin egen specifikke virkning, så variation er i det hele taget en god idé.

Bakterierne vokser i dig

Når du spiser de sunde mælkesyrebakterier, påvirker du typen og mængden af bakterier i din tarm. Der er mange bakterier i både tynd- og tyk-tarmen, dog langt flest i tyk-tarmen.

Effekten kommer hurtigt

Bakterierne forplanter sig i tarmen og danner kolonier af sunde bakterier, der vokser videre dernede. Det øger direkte indholdet af gavnlige bakterier i tarmen. Derudover producerer bakterierne mælkesyre, og nogle også eddikesyre, der dræber de skadelige bakterier.

Denne ekstra effekt hjælper med at holde forholdet mellem gode og dårlige bakterier på et godt niveau. Eddikesyre virker bedre end mælkesyre, når det gælder om at dræbe de skadelige bakterier. Så på det punkt kan det være en fordel at vælge eddikesyreproducerende bakterier frem for de mælkesyreproducerende - det betyder fx, at Bifido- er sundere end Acidophilusbakterier.

LÆS OGSÅ: Hvilken effekt har probiotika?