Nyrerne holder på væsken

Efter en aften med lidt for meget alkohol kan kroppen være i underskud med væske næste dag det er faktisk en af årsagerne til tømmemænd.

Nyrerne er meget fleksible organer, som hele tiden tilpasser situationen, og får de besked om, at kroppen er i underskud, holder de på væsken, uanset om vi har indtaget noget vanddrivende eller ej.

Men er der overskud af væske i kroppen, kan et vanddrivende stof godt få nyrerne til at udskille mere urin drikker du fx meget kaffe, må du med andre ord ofte en ekstra tur på toilettet. Og efter en aften med lidt for meget alkohol kan kroppen være i underskud med væske næste dag det er faktisk en af årsagerne til tømmemænd.

Det er vores to nyrer, som hele tiden prøver at holde kroppen i væskebalance. Nyrerne er nogle fantastiske organer, som hele tiden er i arbejde.

En nyre vejer blot omkring 150 gram, men den indeholder én million små kirtler, som hver er i stand til at producere urin. Længden af det samlede rørsystem i nyrerne er 60 kilometer, og hvert døgn skyller 1500 liter blod gennem nyrerne, som så filtrere 170 liter væske far blodet.

Det ville mildt sagt være temmelig upraktisk, hvis vi hvert døgn skulle af med så meget urin, så heldigvis sender nyrerne langt det meste af væske tilbage til blodet igen. Tilbage er der blot omkring 1,5 liter urin, som vi tisser bort. De fleste tisser 3-5 gange i løbet af dagen, med det varierer meget fra person til person.

Urinen består af vand og affaldsstoffer og er normalt gul og klar. Den første urin om morgenen er for det meste mørkere og mere koncentreret end senere på dagen.

Urinen er meget påvirkelig af vores væskebalance. Så hvis du har drukket meget stiger mængden, og urinen bliver lysere. Omvendt kan den blive sparsom og meget mørk, hvis du sveder meget eller har feber.