Supernemme genveje til en sundere kost

Små kostændringer kan gøre en kæmpe forskel, når du gerne vil leve sundere. Vi har samlet 14 geniale tips her.

Kvinde står i køkken og laver mad

Selv de mindste ændringer i dine kostvaner kan gøre en kæmpe forskel, hvis du gerne vil leve sundere. Vi har samlet en række geniale tips her.

Supernemme genveje til en sundere kost

1.Spis æg til morgenmad

Skifter du din stivelsesholdige morgenmad ud med en æggeholdig variant, fx en omelet, kan du opnå større mæthed. De ovale sundhedsbomber er nemlig spækket med mættende proteiner, og så bidrager de desuden med jern, E- og D-vitamin.

2. Skær kage ud i små stykker

Uanset størrelsen på kagestykkerne vil din hjerne forbinde det med én portion, hver gang du rækker ud efter et stykke.

På den måde snyder du dig selv til at reducere dit sukkerindtag, uden at det føles, som om du har fået mindre kage af den grund.

3. Erstat smørret

Brug moset avocado eller en smule mayonnaise, hvis du ikke kan undvære fedtstof på dine rugbrødsmadder. I modsætning til smør virker denne type fedt, det såkaldte MUFA-fedt, antiinflammatorisk.

4.Sød med banan

Erstat en del af det raffinerede sukker i dit bagværk med bananmos. Den gule superfrugt er nemlig rig på frugtsukker, som giver en naturlig sødme til dit bagværk. Og som bonus får du både en masse B-vitamin og også lidt A- og C-vitamin.

5. Spis kartofler med skræl

Ud over kostfibre får du også flere af de B- og C- vitaminer, der sidder i selve skrællen eller lige under skrællen. Som bonus sparer du også tid ved at slippe for at skrælle kartoflerne.

6. Drik af smalle glas

Brede glas snyder dig til at tro, at der er mindre i, end der i virkeligheden er. Derfor kan du nemt komme til at få flere flydende kalorier indenbords.

Vælg derfor smalle glas til sodavand, juice og kakao, og drik vand af de brede.

7. Bestil en måltidskasse

Du sparer tid ved at få dine madvarer bragt direkte til døren, og samtidig slipper du for at spekulere over, hvad du skal lave til aftensmad. To fluer med ét smæk, sådan!

8. Frys frugt ned

Frosne bananskiver, vindruer eller bær smager fortrinligt, og samtidig er det en glimrende måde at undgå madspild på. Nyd frugten som en slags sunde “bolsjer”, eller brug den i smoothies.

9. Spis et mellemmåltid

En sund snack om eftermiddagen holder dit blodsukker stabilt og sulten væk, så du undgår at gå sukkerkold inden aftensmaden. En skive rugbrød med magert kødpålæg og et par gulerødder er perfekt, hvis det skal være nemt og hurtigt.

10. Læg bestikket fra dig efter hver bid ...

Det sænker dit spisetempo og mindsker risikoen for overspisning.

11. Spis det bedste først

Gemmer du det bedste til sidst, er der større sandsynlighed for, at du spiser hele baduljen, selvom du i virkeligheden allerede er mæt.

12. Organisér dit køleskab

Flyt de sundeste fødevarer frem i øjenhøjde, så de bliver set, og gør de mere usunde varianter mindre synlige.

Så bliver du ikke unødigt fristet, hver gang du åbner køleskabet. Du kan fx opbevare usund mad i plastikbeholdere, du ikke kan se igennem.

13. Spar på sodavanden

Gør det til en regel, at du kun har én dåse sodavand i dit køleskab ad gangen. Dermed er der større chance for, at du først drikker den, når du virkelig har lyst til den, sammenlignet med hvis du havde 24 dåser på køl.

LÆS OGSÅ: Sådan spiser du en antiinflammatorisk kost

14. Spar på saltet

Sæt din saltkværn væk, så du vænner dig til at smage på maden, inden du giver den gas med det hvide mineral. Når du ikke kan se saltet, glemmer du måske helt, at det er en mulighed.