Annonce

Simon fra Cookingclub: Sådan kommer du nemt i gang med at spise antiinflammatorisk

Mangler du inspiration til, hvordan du kommer i gang med at spise antiinflammatorisk? Bliv klogere her, hvor du finder 3 gode råd til at spise mere antiinflammatorisk i hverdagen.

Antiinflammatorisk kost gør meget godt for din krop. Den dæmper inflammation og kan lindre sportsskader, ledsmerter og gigt. Samtidig kan kosten gøre dig mentalt stærkere.

”Antiinflammatorisk kost ruster dig til at modstå påvirkning fra stress, luftforurening og usund mad, og så giver det dig en række mentale effekter, som bedre koncentration og hukommelse,” fortæller Simon Weisdorf, der er forfatter til kogebogen ”Velsmurt – spis antiinflammatorisk” og har opskriftsitet cookingclub.dk.

Fundamentet for antiinflammatorisk kost er grøntsager, fisk og uforarbejdede råvarer. "Det er ikke en slankekur, men en livsstilændring," fortæller Simon, der forklarer, at mange allerede efter 14 dage kan mærke en forskel. Få tre gode råd til at komme i gang her.

Simon viser, hvordan du nemt kan lave et inflammatorisk ingefærshot ved at blende ingefær, gurkemeje og vand.

© Martin Stampe

1. Hvert antiinflammatorisk skridt gør en forskel

Det er en stor opgave at skifte hele sit spisekammer ud, og det er ligeledes svært at gå fra 0-100. Men fortvivl ikke. ”Hvert skridt i en antiinflammatorisk retning gør en forskel,” forklarer Simon.

Han anbefaler at starte i det små. ”Du behøver ikke starte med en total kostændring for at opnå en effekt. Både når du tilføjer en fødevare med antiinflammatorisk styrke, og når du holder dig fra én, der øger inflammationen, gør det en forskel. Men skal du opnå den fulde effekt, kræver det en fuldkommen indsats,” fortæller kogebogsforfatteren, der har samlet en liste med ti konkrete kostråd, du kan starte starte med:

10 tips til at spise mere antiinflammatorisk

  1. Spis omega-3-olie hver dag – enten i form af frisk fed fisk, på dåse eller som tilskud.
  2. Skift solsikke- og vindruekerneolie ud med oliven- og rapsolie.
  3. Riv frisk ingefær i havregrøden, i de hjemmebagte grovboller eller i en gryderet.
  4. Smid en håndfuld blåbær og en håndfuld nødder på din yoghurt.
  5. Vælg probiotisk yoghurt som A38, kefir og Cultura i stedet for sød frugtyoghurt.
  6. Erstat iceberg med grønkål.
  7. Skift toastbrød ud med groft brød – helst rugbrød.
  8. Skift ris ud med finthakket blomkål.
  9. Skær squash eller gulerod i strimler med en spiralizer i stedet for spaghetti.
  10. Styr uden om kødpålæg i madpakken. Spis i stedet makrel i tomat eller skiver af kyllingebryst.

Gå efter sæsonens kål, der er rig på plantestoffer med en antiinflammatorisk effekt. Er du ikke til rå kål, kan du sagtens dampe det uden at miste effekten.

2. Tilføj flere grøntsager i din kost

Samtidig med at følge disse ti kostråd, skal du også have grøntsagerne for øje. Den største udfordring for mange er nemlig at få nok grøntsager – ikke mindst fordi mange af os stadig betragter grøntsager som tilbehør.

”Det kræver en omvendt tilgang til middagstallerkenen, hvor grøntsagerne får lov at fylde mest, mens kød og stivelseskilderne bliver tilbehør. De ambitiøse sigter efter at spise et kilo grøntsager om dagen, så der skal tænkes kreativt til alle dagens måltider,” fortæller Simon og fortsætter:

”Du kan få flere grøntsager ved for eksempel at “booste” dine klassiske retter med grønt. Du vil blive overrasket over, hvor meget fintstrimlet kål, du kan koge med i en kødsauce eller tilsætte frikadellefarsen.”

Kom af med dit køkkenaffald på en bæredygtig måde med en køkkenkværn. Det organiske afflad ryger direkte gennem afløbet ned i kloakken.

© Martin Stampe

3. Gør det nemt og bæredygtigt med en køkkenkværn

Følger du Simons råd, ender du nemt med en del grøntaffald - også selvom du sørger for at bruge stilken fra broccoli og pulpen fra dit ingefærshot for at undgå madspil.

En køkkenkværnen i køkkenet er en både nem og ikke mindst bæredygtig måde at komme af med dit grønne affald. Kværnen kan nemlig tage alt fra rødbedeskræller og avokadosten til kyllingeben og blomster og sende det med afløbet direkte til rensningsanlægget.

Det betyder, for det første, at du har mindre at bære ud i skraldespanden, og mindre der lugter i køkkenet. Men det betyder også, at dit grønne affald bliver omdannet til bæredygtigt biogas, uden at det kræver ekstra ressourcer for rensningsanlægget.

Det organiske affald bliver nemlig kværnet til en flydende masse, der sendes med spildevandet til rensningsanlægget, hvor massen bliver omdannet til biogas, der er en CO2-neutral energikilde, der kan bruges til el og varme.