Så få lider af laktose-intolerans

Mange mener, at de lider af laktoseintolerans, men kan man virkelig selv-diagnosticere lidelsen? Få svar på dine spørgsmål om den almindelige sygdom og find ud af om du, eller en du kender, har overreageret.

Kvinde drikker mælk

Danmark er et af de lande, hvor vi har den laveste forekomst af laktoseintolerans, omkring 4 pct.

Laktoseintolerans

Laktoseintolerans er efterhånden blevet lidt af en folkesygdom - hvis selv-diagnosticeringen da tæller. De færreste får nemlig besøgt lægen, når maven rumler, og tyer istedet til konklusionen om, at der er tale om laktoseintolerans.

Vi har fået tudet ørerne fulde af fakta omkring, at hele 75% af verdens befolkning er intolerante overfor mælkeprodukter, men de tal er langt fra nøjagtige, når man kigger på Norden. Tolerans overfor mælkeprodukter er nemlig langt mere almindeligt i samfund, hvor landbrugsdyr som køer, får og geder er en tradition gennem århundreder. Man anslår, at kun mellem 5 og 10% af den nordiske befolkning ligger inde med lidelsen.

FAKTA - Laktoseintolerans skyldes manglen på et enzym

Laktoseintolerans skyldes manglen på enzymet laktase i tyndtarmen. Normalt er det laktasen, der nedbryder mælkesukkeret til så små dele, at det kan optages i kroppen. Har man ikke laktase, vil laktosen derimod blot forblive i tarmen, hvor det vil gære og forårsage mavesmerter, diarré og oppustethed.

FUP - Laktoseintolerans er det samme som mælkeallergi

Nej, mælkeallergi er ikke det samme som laktoseintolerans, selvom symptomerne kan ligne hinanden. Hvis man har mælkeallergi, vil det være et eller flere af de proteiner, som komælk indeholder, som man ikke kan tåle. Ved indtagelse af mælkeprodukter udløses derfor en decideret allergisk reaktion, og kroppens antiimmune system vil gå igang.

FAKTA - Man kan få tabletter mod laktoseintolerans

Man kan sagtens få tabletter mod laktoseintolerans. Der er tale om tabletter, der indeholder enzymet laktase og som derfor giver kroppen midlertidigt mulighed for at nedbryde mælkesukker. Der skal indtages 1-5 tabletter inden et laktoseholdigt måltid, og behovet for tabletterne må man føle sig frem til - der er ingen risiko for overdosering. Det er dog ikke alle, som oplever virkning ved indtagelse af tabletterne.

FUP - Det er farligt for laktoseintolerante at spise mælkeprodukter

Nej, laktoseintolerans er ikke en farlig lidelse, så der er ingen sundhedsrisiko ved at indtage mælkeprodukter. Man vil dog opleve symptomerne ved indtagelse, og diarré, oppustethed og rumlen i maven er derfor prisen for at spise en flødeis.

FAKTA - Man kan have forskellige grader af laktoseintolerans

Man kan sagtens have forskellige grader af laktoseintolerans, og symptomerne kan ligeledes være af forskellig styrke. Nogle kan sagtens spise en smule mælkeprodukter, mens andre end ikke kan tåle mælk i kaffen. Så man må føle sig frem til, hvor meget man kan tåle.

En rumlende mave kan sagtens skyldes for fed eller på andre måder utilstrækkelig kost. Besøg derfor din læge, hvis du fornemmer symptomer på laktoseintolerans, så du kan blive testet ordentligt.