Kan man lære at snyde sit stofskifte?

Se svaret fra eksperten på iform.dk.

Spørgsmål

Jeg har hørt, at man kan snyde stofskiftet, så det arbejder bedre. Hvordan er det muligt?

Svar

Det afhænger af, hvad du mener med at snyde. Ønsker du at øge dit stofskifte, er det i høj grad muligt, men du er nødt til at arbejde for det.

Hvis du øger dit fysiske aktivitetsniveau ved at dyrke motion, vil dit stofskifte automatisk blive højere. Først og fremmest vil stofskiftet, dvs. din forbrænding af næringsstoffer, især fedt og kulhydrat, være øget under selve sportsudøvelsen. Men din forbrænding vil ligeledes være højere noget tid efter, at du er færdig med at dyrke motion.

Ved at motionere hyppigt og måske hårdere vil du desuden på længere sigt øge stofskiftet døgnet rundt - altså også når du ikke er aktiv. Det skyldes, at efterhånden som din form bliver bedre og bedre, vil din muskelmasse øges, mens din krops fedtmasse vil mindskes. Cellerne i alle dine muskler har en noget højere næringsstofforbrænding i forhold til cellerne i dit fedtvæv. Hvis du dyrker mere sport, vil du efter et stykke tid øge dit stofskifte og hermed din daglige kalorieforbrænding.

En måde, hvorpå det kan føles, som om du snyder dit stofskifte, er desuden at spise rigeligt af den rigtige type kost. Kulhydrat, og især protein, øger kroppens stofskifte. For proteins vedkommende betyder det, at ca. 25% af proteinets kalorier bliver futtet af, når kroppen arbejder med at udnytte næringen i proteinet. For kulhydrats vedkommende drejer det sig om 5%, mens der til fedtomsætningen kun bliver futtet ca. 1% kalorier af.