Kan man få for meget jern?

Se svaret fra eksperten på iform.dk.

Spørgsmål

Jeg er en 25-årig pige, der spiser ekstra jerntilskud mod træthed. Jeg spiser frugt, brød, grønsags- og pastaretter, men jeg spiser ikke meget kød og fisk. Nu spekulerer jeg på, om man kan få for meget jern?

Svar

Mange yngre kvinder lider af jernmangel, og en stor dansk kostundersøgelse foretaget af Levnedsmiddelstyrelsen bekræfter, at mange kvinder i den fødedygtige alder ikke får tilstrækkeligt med jern i kosten.

Bl.a. afslører undersøgelsen, at kvinderne ikke spiser ret meget kød og indmad. Netop heri findes der allermest hæm-jern, dvs. jern i den form, som mennesker har lettest ved at optage.

Det jern, som findes i grønsager og kornprodukter, bliver ikke nær så nemt optaget i tarmen. Derfor vil det være godt for dig at spise kød indimellem og sørge for at få mange C-vitaminer. De øger nemlig optagelsen af jern fra kornprodukter, frugt og grønt.

Jerntilskud kan sagtens overdrives, og for meget jern kan på langt sigt være skadeligt. En ny amerikansk undersøgelse peger på, at et overdrevet jernindtag kan øge risikoen for tarmkræft.

Nu er det blevet lettere at leve sundt!

I FORMs vigtigste mission er at gøre sundheden overskuelig. Derfor har vi lavet et nyt online univers, hvor du får viden og værktøjer, der motiverer til at leve sundt året rundt. Som abonnent får du adgang til både site og app:
Læs mere om det nye I FORM

  • Videotræninger mellem 10 og 30 min.
  • Adgang til 1000+ sunde opskrifter
  • Mail med ny sund madplan hver uge
  • Gem favoritindhold – og find det let igen

Lige nu: Prøv 30 dage gratis


Newsletter background