Kan jeg spise sundt, når jeg er på farten?

Jeg pendler langt til og fra arbejde, og det betyder, at jeg ofte indtager mine måltider i toget eller ved kiosker på stationen. Men den mad, de tilbyder, er mildest talt ikke særligt sund, så hvordan formår jeg at spise sundt – på trods af det ringe udvalg?

Har du svært ved at finde tiden til at lave mad? Få kostekspertens bud på en række sunde og hurtige retter.

I FORMS kostekspert Christian Bitz svarer

Jeg ved præcis, hvad du mener! Med næsten 200 foredrag om året bruger jeg meget tid i fly, tog og bil. Og det er mere end vanskeligt at leve sundt på landevejen. Sidst jeg kørte med toget, var det mest naturlige, jeg kunne finde på deres madvogn, en øl!

Mit bedste råd til dig er at tage mad med selv, for både smag og kvalitet er i bund i de fleste kiosker, madvogne og snackboder. Selv foretrækker jeg en madpakke, der ikke lugter, så makrel i tomat og hummus kommer ikke med i min rejseboks!

Til gengæld laver jeg gerne klapsammenmadder af groft fuldkornsrugbrød med avocado, kylling og salat. Eller en med roastbeef, fennikel og syltede agurker. Andre gange er det bare en klassisk amagermad med mild ost, god skinke og masser af peberfrugt. Min lille boks med køleelement holder mine madder friske på turen – det kan anbefales!

På korte ture eller de meget lange, hvor mellemmåltider er nødvendige, ryger snackkassen frem. Her er jeg særligt begejstret for mandler (ristet på en tør pande og tilsat soja), hjemmelavede myslibarer, frugt og grønt samt fuldkornsknækbrød (hvis ikke jeg er med toget, for så knaser og krummer det for meget!).

Og så rejser jeg ingen steder uden altid at have lidt god mørk chokolade i tasken, når trætheden og lækkersulten indfinder sig. Mørk chokolade er lysår sundere end kioskernes søde valg.

Heldigvis er det blevet lidt lettere at leve sundt på farten. Flere kiosker tilbyder fornuftige Nøglehulsmærkede sandwicher, der sikrer dig et minimum af fedt og salt samt en god mæthedsfornemmelse.

Snupper du en smoothie til, så kan du med relativt god samvittighed komme igennem et hovedmåltid, når du er på farten.