Hvordan stopper jeg min overspisning?

Jeg spiser mig altid overmæt til aftensmaden. Og det sker, selv om jeg kan mærke, jeg egentlig ikke er mere sulten – så tager jeg alligevel en ekstra portion. Hvordan stopper jeg?

Guf bare løs af det grønne, hvis du vil booste fedtforbrændingen.

I FORMS kostekspert Christian Bitz svarer

Når du ønsker at få mere styr på din glubende sult om aftenen, er den bedste strategi at spise fornuftigt i løbet af dagen. Fornuftigt betyder i denne sammenhæng, at du ikke springer måltider over – heller ikke mellemmåltider, selv om man let kan være fristet til det.

Jeg sørger selv for at spise masser af proteiner til alle mine mellem- og hovedmåltider. De giver mig nemlig en god mæthedsfornemmelse og er en vigtig grundsten i at holde sulten fra døren. Til morgenmad spiser jeg som regel skyr med mysli og frugt – en cocktail, der mætter godt og lægger en god bund.

Min frokost består ofte af et par skiver rugbrød belagt med fiskepålæg, som igen giver en god mæthed i timerne efter kl. 12. Når så den lille sult begynder at melde sig midt på eftermiddagen, napper jeg grønsagsstænger dyppet i hummus som mellemmåltid. Ellers vælger jeg et stykke fuldkornsknækbrød med kylling vendt i skyr og urter.

Når jeg kommer til aftensmåltidet, er jeg ikke længere hundesulten, fordi jeg har spist mættende i løbet af hele dagen. Blot sulten på et behageligt niveau. Alligevel tager jeg mine forholdsregler og undgår unødige fristelser.

Det betyder, at jeg hælder en portion aftensmad op i køkkenet – en portion, som er lidt mindre, end jeg tror, jeg kan spise. Den skål tager jeg med til middagsbordet. Og når jeg så får lyst til portion nummer to, står der ikke fristende gryder og fade med lækker, varm mad lige foran næsen på mig og lokker.

I stedet for at gå ud i køkkenet igen og skovle en ny portion op på tallerkenen venter jeg lidt. Det tager nemlig 20 minutter, fra man tager første bid, til kroppen registrerer mætheden. Er jeg stadig sulten efter den tid, tager jeg lidt mere – men det sker faktisk sjældent.

Et andet godt råd er at dele måltidet op, så du fx spiser en salat som “forret”. Den vil starte din appetitregulering, så du vil have lettere ved ikke at overspise.