Kakaomælk efter min løbetur?

Se svaret fra eksperten på iform.dk.

Spørgsmål

Jeg har hørt, at det skulle være sundt at drikke kakaomælk efter en løbetur. Passer det?

Svar

Kakaoskummetmælk er et fint restitutionsmåltid efter en lang løbetur eller andet hård træning fx styrketræning. Men du behøver kun at drikke det, hvis du løber i længere tid end én time. Kroppen har nemlig nok kulhydrat i sine lagre til at klare lettere løbeture. Løber du derimod mere end en time, er det vigtigt at få fyldt kulhydratdepoterne op igen, så kroppen får tilført ny energi.

Spis senest efter en halv time

Lige efter en løbetur er kroppens evne til at lagre kulhydrater på sit højeste, så hvis du løber mere end en time, bør du spise eller drikke et restitutionsmåltid inden for de første 30 minutter. Så fyldes musklerne nemlig med det nødvendige brændstof, så du er klar til næste løbetur. En tommelfingerregel er, at du skal have ca. 1 gram kulhydrat pr. kilo kropsvægt efter længere træningsture.

Husk protein og vand

Ud over kulhydraterne er det godt at supplere med protein.
Da kakaoskummetmælk (eller bare skummetmælk) indeholder begge dele, så det er et udmærket valg. Den indeholder også andre sunde næringsstoffer, og da den er flydende, optages den hurtigere i kroppen end faste fødevarer. Men du skal højst drikke en kvart liter, da kroppen ikke har brug for mere.

Kakaoskummetmælk indeholder ca. 3,6 gram protein, 5 gram kulhydrat og 0,5 gram fedt pr 100 gram.

Husk også at drikke en masse vand efter din træning for at få din væskebalance på rette køl. Omkring 1/2-1 liter vand er passende.