Hvilke slags fedt skal jeg spise?
De nyeste teorier.
Mættet fedt:
Øger det skadelige LDL-kolesterol, men forbedrer samtidig det gode, beskyttende HDL-kolesterol og er derfor formentlig ikke så farligt, som vi hidtil har troet. Der findes ikke tilstrækkelig dokumentation for, at det øger faren for hjertekarsygdom og hjertedød. Du skal dog stadig ikke spise løs af det, da der findes sundere valg, fx umættet fedt.
En del forskere mener, at det meste mættede fedt er neutralt i forhold til hjerte-karsydomme, men at der er forskel fra madvare til madvare: Nogle mættede fedtkilder er muligvis overvejende sunde, fx ost og kokosnøddefedt.
Her findes det: I bl.a. kød, fede mælkeprodukter og kokosnødder.
Enkeltumættet fedt (MUFA):
Øger det gode HDL-kolesterol. Et spansk studie har vist, at det mindsker risikoen for at ophobe farligt fedt på maven.
“Desværre er der ikke tilstrækkelig meget dokumentation for, hvordan det påvirker hjertesundheden at udskifte mættet fedt med enkeltumættet fedt. På det punkt er der brug for mere forskning”, siger Walter Willett, der dog selv er storforbruger af enkeltumættet fedt fra bl.a. olivenolie, avocado og nødder.
Her findes det: I bl.a. avocado, nødder, olivenolie og diverse frø.
Flerumættet fedt (PUFA):
Især planteolier (omega-6) øger det gode HDL-kolesterol og sænker det skadelige LDL. Fiskeolie (omega-3) er i højere grad anti-inflammatorisk (betændelsesdæmpende) samt beskytter hjerterytmen.
Mange studier dokumenterer, at omega-3 kan forebygge pludselig hjertedød. Ny forskning viser, at mennesker, der udskifter det mættede fedt med flerumættet fedt, får færre hjertesygdomme.
Her findes det: Fisk, planteolier, frø og kerner
Transfedt:
Øger det skadelige LDL-kolesterol og sænker samtidig det gode HDL-kolesterol.
Her findes det: Heldigvis forbudt i Danmark. I udlandet gemmer det sig ofte i kiks, kager, færdigretter og pommesfrites.