Bliver jeg slank, hvis bare jeg spiser sundt?

Er det rigtigt, at man taber sig ved blot at skifte de usunde madvarer ud med en sundere kost? Kom med bag om slankemyten her.

Kvinde der blander salat

SUND MAD OG TRÆNING er to nøglefaktorer, når det gælder vægttab

© iStock

Der er ingen tvivl om, at sunde madvaner er mere hensigtsmæssige for vægten end usunde madvaner.

Fuldkorn, grønsager, magert kød og fedtfattige oste er mindre kalorierige eller mere mættende end usunde alternativer – for slet ikke at nævne slik, kager og sodavand, der bugner af tomme kalorier. Dette til trods er du ikke garanteret vægttab bare ved at spise sundt, for har du en ubændig appetit og vænnet dig til at skovle store portioner ind, kan du nemt komme til at spise for meget.

Hav i baghovedet, at en spiseske luksus-olivenolie rummer akkurat lige så mange kalorier som en skefuld af baconens afsmeltede fedt, og at fuldkornspastaen stort set matcher den polerede udgave, når det kommer til indholdet af kulhydrater.

Løsning

Vil du tabe dig ved at spise sundt, kan du være nødt til at tilføje vægttabsforløbet en ekstra dimension ved at øve dig i at spise mindre portioner. Helt simpelt kan du foretage et vanebrud ved bevidst at spise 25 procent mindre, end du plejer.

Tager du normalt fire kartofler, snupper du tre. To skiver rugbrød til frokost bliver til halvanden. De fire deciliter A38 til morgen ændres til tre osv. For ikke at rende rundt og sulte er det fordelagtigt at fremme mæthedsoplevelsen ved at øve dig i at spise ekstra langsomt.

Skænk hver bid opmærksomhed på samme måde, som når du sidder til bords på en fin restaurant. Lad være med at have TV, aviser og magasiner til at distrahere dig, og stop så, når den målsatte mængde er nået. Din mæthed vil med garanti ikke være lige så tung, som du er vant til, men det betyder ikke, at den er dårlig – bare anderledes.

Er du efter et par timer ved at dø af sult, er situationen ikke værre, end at du kan snuppe et strategisk mellemmåltid i form af en halv skive brød med magert pålæg, en banan, en deciliter skyr med granola eller lignende.