Annonce for Neye.dk

Den gode pakkeliste til vandreturen

Vandring er blevet et hit, der inviterer til masser af frisk luft og så medfølger, der en masse helbredsmæssige fordele som at lindre stress og nedsætte risikoen for hjerte-kar-sygdomme. Læs med her og få 5 gode tips til den gode pakkeliste.

Vandresport er en hobby, som flere og flere danskere er hoppet med på. En vandretur giver nemlig mulighed for at få frisk luft til hovedet, og så er der også mange gode sundhedsmæssige fordele. Men inden du bevæger dig ud på vandreturen, så er det en god ide at være godt forberedt. Her giver vi dig gode råd og tips til, hvad du skal have for øje, inden du vandrer af sted.

1. Sørg for nærende proviant

Du kan mindske sulten ved at spise et nærende måltid, inden du begiver dig ud på vandretur. Men på selve vandringen er det en god idé med et forråd af snacks og vand. Det er vigtigt at have flere energibarer, frisk frugt og en stor drikkedunk med, så du kan holde dit energiniveau oppe.

2. Hav en komfortabel rygsæk med

Det er alfa og omega med en solid rygsæk, som både har plads til proviant og udstyr. Rygsækken skal sidde komfortabelt på ryggen, så du ikke bliver generet undervejs. Den må også meget gerne have en god ventilering, så du ikke bliver fugtig på ryggen, samt har en god kapacitet, så du har god plads til alt dit gear. Når du vælger din rygsæk, skal du derfor tage højde for disse ting:

  • God støtte og komfort
  • Justerbare stropper
  • Åndbar og god ventilation
  • Høj kapacitet

Det er vigtigt, at du finder en rygsæk, der passer til din krop, så den er komfortabel at have på i længere tid. Hvis du skal ud på en længere vandretur, så vil rygsækken fungere som ‘dit hjem’. Det er her, du har alt dit gear, mad og drikke. Derfor er det også vigtigt, at rygsækken har den rigtige kapacitet. En god tommelfingerregel er, at rygsækken skal have en kapacitet på 40 til 60 liter ved vandreture og rejser, men skal du ud på en længere trekking- eller vandretur, så skal den være på 60 til 120 liter, så du har plads til telt og specialudstyr.

Hos NEYE finder du rygsække til damer, herrer og børn, så alle i familien kan blive klar til skovturen. Forhandleren tilbyder et udvalg på mere end 1.200 rygsække, så der er altså nok at vælge mellem. Du finder også anerkendte mærker som Fjällräven, The North Face og Haglöfs.

3. Bær de rigtige vandresko

Uanset om du tager ud på nemme eller udfordrende vandrestier, er det afgørende med et par gode vandresko eller -støvler. Som udgangspunkt skal vandrestøvlerne støtte dine fødder og ankler, og så skal de også være komfortable at have på. Jo tungere støvlen er, jo mere energi skal du bruge på at bære på støvlen. Når vandring i forvejen er energikrævende, skal der ikke bruges unødvendig energi på at blive tynget ned af skoen. På samme måde vil du heller ikke bruge energi på at skvulpe rundt i et par sko, der ikke giver god støtte. Her kan du komme til at opleve vabler og gnavsår, hvis de ikke sidder ordentligt.

På de udfordrende vandrestier er det også vigtigt med et par slidstærke vandresko, der kan holde til lidt af hvert. God fodbeskyttelse afhænger af skoens materiale og funktioner som tåhætte og hælkappe. For på et ujævnt terræn skal tæerne også beskyttes. Det rigtige valg af vandrestøvler reducerer nemlig risikoen for skader. Det betyder blandt andet, at vandrestøvler med et højt skaft kan give mere ankelstøtte, når der vandres op ad en skråning.

4. Tag passende tøj på

Der findes ikke én opskrift på det rigtige vandretøj, da det afhænger af vejret, terrænet og distancen. Det, der er vigtigt, er at tage et passende sæt tøj på, som gør turen behagelig. Det vil altså sige, at du som udgangspunkt skal undgå jeans, da de holder på vand, og derfor kan våde bukser være en opskrift på lav kropstemperatur eller hypotermi. Tag i stedet et par slidstærke og komfortable vandrebukser på. Når du vælger vandretøj, skal du have øje for vandtæt og åndbart tøj, som holder dig varm, men også lader kroppen ånde, når du sveder.

5. Solbeskyttelse

Ud over vand og vind, er det vigtigt at beskytte sig selv mod solens skadende ultraviolette stråler. I dag er det muligt at anskaffe tøj med UV-beskyttelse, som kan hjælpe dig med at passe på din hud. Derudover er det vigtigt at tage solcremen og solbrillerne med. Selvom det er svært at tro, så er UV-strålerne i sneen også stærke. Derfor skal du bruge specielle solbriller, der beskytter dig i al slags vejr.