Sådan ruller du afsted med stil

Før du kaster dig ud i de store rullende vovestykker, er det vigtigt, at du finder dig til rette på dine inlinere.

Her er en række øvelser, der hjælper dig i gang uden alt for mange skrammer. Jo mere sikker du er på grundøvelserne, jo mere får du også ud af dine inlinere. Det er en god idé at finde en rolig parkeringsplads med jævn asfalt, hvor du i trygge rammer kan træne og blive fortrolig med de nye bevægelser. Og husk at bruge sikkerhedsudstyret. De fleste uheld sker de første par uger

Find balancen

Først skal du vænne dig til, at dine fødder nu ruller. Giv dig derfor tid til at finde balancen. Find en god grundstilling let foroverbøjet. Prøv så at bøje i ankler, knæ og hofte. På den måde kan du reagere på underlaget og risikerer ikke at falde hele tiden. Lav evt. øvelsen hjemme på gulvtæppet.

Sæt i gang

Sæt skøjterne i T-form - dvs. den bageste tværstillet og den anden fremadrettet - og sæt af. Før igen det bageste ben frem og skub det modsatte ud. Prøv at sætte fra med de forreste hjul. Fjedr hele tiden i knæ og ankler og stå en anelse foroverbøjet, det giver balance.

De første sving

Kør langsomt ligeud med armene lidt foran dig. Fjedr i ankler, knæ og hofter. Find balancen og føl dig sikker på skøjterne, før du går videre. Læg nu vægten på højre skøjtes forreste hjul og stræk benet ud. På den måde drejer du til venstre. Vil du dreje til højre, gør du det samme med højre ben.

Og brems

Der er to enkle måder at standse på. Kør med armene lidt fremme foran dig, synk ned i knæene og læn dig en ganske lille smule bagud. Stræk højre ben fremad og træk tæerne op mod dig, så bremseklodsen bagest på skøjten skraber mod jorden. Så standser du stille og roligt.

Prøv igen at køre langsomt ligeud, stræk det ene ben bagud og tværstil skøjten. Lad hjulene glide hen over jorden, så de bremser dig. Det er nemt, men også hårdt ved hjulene.

Begynder-stop

Begynderen kan standse ved at sprede benene, så der er større afstand end skulderbredde. Samtidig bøjer du ned i knæene, bukker kroppen sammen og får tæerne til at pege indad. Herved stopper du op.