Pulstræn dig slank

Uanset om du løber, cykler, ror, løber på inlinere eller svømmer, kan pulstræning hjælpe dig med at forbrænde flest mulige kalorier under træningen. Det eneste, der kræves, er et pulsur og et minimum af forberedelse.

Perfekt kalorieforbrænding

Sådan gør du pulsmåleren til en del af din daglige træning

Pulstræningen giver dig mulighed for at målrette din træning. Du bør træne i forskellige pulszoner for at få det optimale ud af din træning.

Ikke kun toptrænede elitesportsfolk, der træner hver eneste dag, kan fremme træningseffekten ved at anvende pulsmåler i den daglige træning. Også almindelige, håbefulde motionister, som ønsker at træne et par gange om ugen, kan få stort udbytte af at anvende den lille omdrejningstæller.

Især hvis du kun har begrænset tid til rådighed, kan du ved hjælp af pulsmåleren give træningen et kvalitetsløft, der resulterer i storslåede forbedringer. Forudsætningen for dette er, at du anvender pulsmåleren korrekt og har kendskab til nogle få basale parametre, frem for alt din hvile- og maksimalpuls.

>>Lige nu kan du få en lækker løbejakke med når du bestiller 4 nr. af I FORM.

Sådan måler du din puls

Du kan måle din hvilepuls om morgenen, når du vågner eller på et andet tidspunkt, hvor du har holdt kroppen i ro et stykke tid forinden. Efterhånden som du kommer i bedre form, vil din hvilepuls falde, fordi hjertet er blevet stærkere og derfor kan pumpe en større mængde blod rundt i kroppen ved hvert slag (større slagvolumen).

Hvad fortæller din puls

Din makspuls vil ikke ændre sig med træning, dog vil den sandsynligvis falde lidt med alderen. Husk, at pulstal er individuelle, og altid skal vurderes udfra din egen hvile- og maks-puls. En høj makspuls er ikke ensbetydende med en dårlig udholdenhed eller form. Det, der gør en forskel, og som du bliver bedre til med træning, er evnen til at træne i lang tid med en puls, der ligger tæt på din maksimalpuls.

Så har din træningsmakker lavere puls end dig, når I løber, behøver det ikke nødvendigvis være fordi hun er i bedre form end dig – det afhænger helt af jeres individuelle pulsreserve, altså forskellen på hvile- og maksimalpulsen.

Myter om kroppens kalorieforbrænding

Der florerer mange myter om, hvornår kroppen forbrænder fedt. Tidligere snakkede man om en såkaldt fedtforbrændingszone, hvor pulsen ikke kom specielt højt op. Nyere forskning viser dog, at man forbrænder lige så meget fedt ved at træne ved høj intensitet og derudover giver den øgede intensitet også en større efter-forbrænding. Så fakta er, at kroppen stort set altid forbrænder en blanding af fedt og kulhydrat.

Træn rigtigt og tab dig

Ønsker du at tabe dig, er det derfor en god idé at træne med en forholdsvis høj pulszone én eller to gange om ugen, afhængig af dit træningsniveau. Husk, at du bør træne i en lavere pulszone ca. hver 2. eller 3. gang du træner for ikke at få skader pga. for hård træning ved høj intensitet. Det, du til gengæld ikke skal gøre, hvis du vil tabe dig hurtigst muligt, er at træne kortvarigt og lavintenst, .

Undersøgelser viser, at især kvinder har en tendens til at holde igen under træningen, og dermed ikke hive det maksimale antal forbrændte kalorier ud af træningstiden. Derudover er det også vigtigt, at du varierer din træning, så du både får trænet udholdenhed, hurtighed og styrke.

Det handler om kalorier

Så husk, at når regnskabet efter træning skal gøres op i tabte kg fedt, er det fløjtende ligegyldigt, om det er det ene eller andet næringsstof, kroppen har forbrændt mest af under træning. Afgørende for resultatet er nemlig ene og alene, hvor mange kalorier du har futtet af - og hvor mange, du har indtaget gennem kosten.

Et pulsur om håndledet afslører nådesløst, om træningsintensiteten er tilpas høj eller alt for lav, og netop derfor vil det gavne fedttabet og dermed slankekuren ganske gevaldigt.