Udbrændt eller træt?

I FORM giver dig en række punkter, så du selv kan tjekke, hvor alvorlig din træthed er.

Løs problemet med 10 gode tips inspireret af bl.a. Chris MacDonald

I perioder kan vi alle føle os mere eller mindre trætte, men hvornår er vi bare almindeligt trætte og overanstrengte, og hvornår er vi udbrændte?

"Åh, hvor er jeg træt, jeg føler mig fuldstændig udbrændt!"

Et udbrud, vi alle kommer med af og til. Som regel handler det om normal træthed og udmattelse, fx under en ekstra intensiv periode i arbejdet, når der er meget, der skal ordnes på hjemmefronten, eller andre praktiske gøremål. Træthed er en af de mest almindelige årsager til, at vi søger læge.

Trætheden kan have sine rødder i alt fra slankekure, for meget kaffe eller arbejde, til for lidt søvn, væske og motion. Træthed kan også opstå pga. en kortvarig krise, som fx et dødsfald, en skilsmisse eller arbejdsløshed.

Men træthed er ikke det samme som udbrændthed. Almindelig overanstrengelse har som regel en årsag, og det er ikke noget problem at hvile ud og blive frisk igen. Mere søvn, motion, bedre kost og en fri-weekend kan få dig i form igen. Ægte udbrændthed kan man ikke hvile sig fra, ligesom man heller ikke bliver udbrændt i løbet af en nat. Det er en tilstand, som udvikler gennem flere år.

Mennesker i bestemte erhverv har risiko for at blive udbrændt

Den klassiske definition af udbrændthed er ofte koblet med jobbet og først og fremmest med mennesker, der er ansat i plejesektoren, fx socialrådgivere. Den tætte kontakt med mennesker i krise kræver meget af dem følelsesmæssigt, samtidig med at det er svært for dem direkte at måle indsatsen af deres arbejde.

Andre erhvervsgrupper rammes dog også af udbrændthed: Folk i IT-branchen, selvstændige, lærere og chefer. Erhverv, som kræver stor kreativitet og stor indlevelses- og tilpasningsevne.

Udbrændthed viser sig ved fysisk, mental og følelsesmæssig udmattelse. Symptomerne er blandt andet spændingshovedpine, mavebesvær og søvnproblemer og evt. depressioner. Udbrændte mennesker taber ofte interessen for ting, de ellers synes er interessante, og distancerer sig fra familie, venner og kolleger. Vejen tilbage til et sundt liv er tit lang og snørklet, men mange eksperter fremhæver, at udbrændthed også er en chance for at komme til at leve sundere.

Noget, vi ofte overser, er, at fx forkølelse og influenza efterlader os trætte i et stykke tid. Det kan tage en måned eller mere, inden kroppen og immunsystemet er på toppen igen. Derfor er rådet: Tag det lidt mere med ro, hvis du lige har været syg. Lad hovedrengøringen vente et stykke tid endnu.