Annonce for coloplast.dk

Stomi og træning: Bevar en sund livsstil med en stomi

En stomi er ingen hindring for at leve et aktivt liv. Få konkrete tips og gode råd til træning med en stomi

Det er en stor omvæltning i livet at få anlagt en stomi, og det kræver tilvænning og tålmodighed at blive fortrolig med din nye krop efter en stomi. Men selvom en stomi kan være en stor udfordring for mange mennesker, så behøver det ikke være en hindring for at opretholde en aktiv livsstil med regelmæssig træning.

Med den rette støtte og de rette produkter kan du sagtens leve et aktivt liv. Motion og fysisk aktivitet er altid vigtigt – også når du har en stomi. Og når først man er kommet sig ovenpå operationen, kan langt de fleste vende tilbage til de sportsgrene eller aktiviteter, de dyrkede før operationen.

Hvad er typiske årsager til, at man får anlagt en stomi?

Overordnet set skelner man mellem tre hovedtyper af stomi:

  • Kolostomi, som dannes af tyktarmen
  • Ileostomi, som dannes af tyndtarmen
  • Urostomi, som dannes af urinlederne.
  • Når man får anlagt en stomi, er det typisk konsekvensen af længerevarende sygdom i tarmen eller urinvejene, hvor anden behandling ikke har haft tilstrækkelig effekt. Det kan også skyldes skader eller medfødte misdannelser samt neurogene tilstande, som f.eks. multipel sklerose, der forstyrrer signalerne mellem hjerne og tarm/blære.

Gode råd til at træne med en stomi

Selvom det kan føles overskueligt i starten, bør din stomi ikke afholde dig for at føre en aktiv livsstil med den motion eller sport, du nyder at dyrke. Når din krop har haft tid til at hele efter operationen, og dine kræfter vender tilbage, kan du derfor sagtens genoptage din træning.

For at få den bedste oplevelse og passe bedst muligt på dig selv og din stomi, bør du dog tage nogle forholdsregler:

* Tal med din læge

Før du begynder at træne, er det vigtigt, at du taler med din læge om din stomi og hvilken form for træning, der er sikker og hensigtsmæssig for dig.

* Start langsomt

Det er vigtigt, at du ikke starter for hårdt ud eller tror, at du kan fortsætte, hvor du slap, før din operation. Begynd i stedet med lavintens træning, og arbejd dig gradvist op til højere intensitet.

* Lyt til din krop

Hvis du oplever smerter eller ubehag, skal du stoppe træningen og kontakte din læge.

* Føl dig ekstra sikker med de rette stomiprodukter

Mange er bekymrede for lækage, når de dyrker sport. Her er det en god idé at tømme din stomipose, før du påbegynder din træning. Derudover kan de rette stomiprodukter og tilbehør give dig en øget tryghed.

Kan du godt lide at svømme, er din stomi ingen hindring for det. De fleste stomibandager er nemlig vandtætte. For ekstra sikkerhed kan du bruge kantsikring og tætningsringe til din stomi, så du får en helt tæt vedhæftning. Du kan også vælge mørkere stomiposer, som sammen med mørkt badetøj kan gøre posen mere diskret.

Dyrker du styrketræning med tunge løft, kan du også overveje et stomibælte, der giver ekstra støtte og holder din stomi på plads.

Med de rette stomiprodukter og tilbehør, der matcher din kropsform, kan du dermed dyrke sport uden at bekymre dig om lækage.

Meld dig ind i Coloplast Care og få gode råd og støtte til livet med stomi

Livet med en stomi kan medføre mange bekymringer og spørgsmål. Hvis du spekulerer på, hvordan din stomi vil påvirke din hverdag, kan du med fordel melde dig ind i Coloplast Care.

Coloplast Care er et støttetilbud til dig med stomi. Som medlem af Coloplast Care får du adgang til kompetent vejledning fra Coloplasts sygeplejersker. De kan hjælpe med både gode råd til din hverdag som stomibruger samt vejledning i hvilke produkter, der er de rette for dig.

Samtidig får du adgang til nyheder, opdateringer og personaliseret støtte og support – enten via månedlige mails eller direkte på Coloplasts hjemmeside.