Hæng ikke med hovedet

Selv om alle mænd rammes af impotens på et tidspunkt, taler de aldrig om det - desværre.

Der er vel ikke noget, mænd frygter mere, end hvis hovedpersonen på de hvide lagener får sceneskræk, ligesom tæppet går for alvor. Farvel manddom. Farvel drømmepige. Goddag til en munketilværelse, hvor isolation og afholdenhed bliver de højeste dyder.

Selv om impotens kan ramme alle, er det måske den dårligdom, som der er allerflest tabuer omkring, og de fleste mænd vil være tilbageholdende med at fortælle selv deres bedste ven om impotens - ja, flere er så dumme, at de tror, de kan holde det hemmeligt for partneren.

Derfor kan man nemt føle sig ensom, hvis den lille fyr pludselig ikke vil, som man selv vil. Men faktisk kan du være ret sikker på, at du før eller siden vil komme ud for svigt i potensen. Og mindst en fjerdedel af alle danske mænd oplever på et eller andet tidspunkt i deres liv alvorlig og langvarig impotens.

Til gengæld er der en god nyhed: Impotens kan helbredes! I en meget stor del af tilfældene er det muligt at gøre noget ved problemet, hvad enten årsagen er fysisk eller psykisk. Og her snakker vi ikke bare om den efterhånden verdensberømte potenspille Viagra.

Rod i hovedet

Når der er ved at blive varmt mellem dynerne, tænker de færreste på, hvad det egentlig er, der foregår i de ædlere dele. Men når manden bliver ophidset, sker der en tilstrømning af blod til penis, som fylder to svampeagtige svulmelegemer - han får kort sagt stådreng. Erektionen vil normalt kunne opretholdes, indtil samlejet er forbi.

Men hvis en mand bliver ramt af impotens, er han enten helt ude af stand til at få erektion, eller han kan kun få en kortvarig erektion, som daler i løbet af få minutter. I enkelte tilfælde er der ingen problemer med stivheden, men det er til gengæld umuligt for den stakkels gut at få udløsning.

Et godt sted at tage fat på problemet er at se på, om manden er i stand til at få erektion og udløsning alene. Måske kan han sagtens onanere helt normalt, mens apparaturet svigter fuldstændig, når partneren er til stede. I så fald er det næsten sikkert, at problemet er psykisk.

Den vigtigste årsag til denne form for impotens er angsten for ikke at kunne præstere. Hvis der er lagt op til den helt store seance med byens lækreste sild, kan selv den bedste elsker gå kold. Hvis du for alt i verden vil gøre en god figur på lagenet og tænker alt for meget på, hvor pinligt og ydmygende det vil være, hvis det går galt, er du godt på vej til at blive indehaver af en hængepil. Netop derfor er det ikke ualmindeligt - ja, vel nærmest normalt - at mange mænd får potensproblemer, når de første gang skal i seng med en kvinde, som de virkelig er forelsket i. Derimod står den som en flagstang ved alle mulige tilfældige knald.

Den bedste kur er at tage det roligt og fortælle partneren om problemet. De fleste kvinder vil være forstående, hvis du stille og roligt forklarer, at i aften vil den altså bare ikke. Drop alle mulige bortforklaringer. Og ærlig talt - hvis hun ikke kan forstå det, er hun så værd at samle på? Hvis du vælger den fremgangsmåde, vil problemet højst sandsynligt forsvinde af sig selv efter et par gange.

Men psykisk betinget impotens kan også opstå i faste forhold. Og så kan det være et vink om at give sit liv et serviceeftersyn. Travlhed på arbejdet, småbørn i huset eller en flytning til den anden ende af landet kan give stress, som tapper lysten ud af kroppen. Hvis man så alligevel synes, at man bør opfylde sine ægteskabelige forpligtelser, kan systemet reagere ved at slukke hovedafbryderen til fyren forneden. I så fald gælder det om at skabe sig tid. Få for eksempel bedsteforældrene til at tage børnene en hel weekend og genopdag hinanden.

Fysikken driller

Knas i det mentale tegner sig for omkring halvdelen af alle tilfælde af impotens. Resten har fysiske årsager, og her er lægen ikke til at komme udenom. Han kan foretage en række undersøgelser for at finde ud af, hvad der er galt.

En vigtig synder er medicin. En lang række forskellige medikamenter - blandt andet antidepressive midler og medicin mod for højt blodtryk - kan svække potensen.

Ligeledes har patienter med åreforkalkning og hjerte-kar-sygdomme øget risiko for impotens. Prostataproblemer er ligefrem kendt for at gå hånd i hånd med potensproblemer, og det samme er tilfældet med sukkersyge.

Impotens, der skyldes sygdom, kan i nogle tilfælde afhjælpes helt eller delvis med forskellige præparater. De virker dog ikke på alle. Manden kan også lære at sprøjte et stof ind i penis, der fremkalder rejsning. Indsprøjtningen skal foretages cirka 10 minutter før showtime, og rejsningen holder sig et par timer. Denne form for behandling virker på omkring tre ud af fire.

Man kan ligeledes forsøge sig med mekaniske hjælpemidler, for eksempel en såkaldt pubesring, der anbringes omkring roden af penis - eventuelt efter først at have brugt en vakuumpumpe. Det er en tætsluttende cylinder, der skaber et undertryk omkring penis, som fremkalder stivhed.

Newsletter background