Brug fantasien

De fleste af os har seksuelle fantasier: De kan fx handle om at have flere partnere samtidigt, at give en partner pisk eller om at have et homoseksuelt forhold. Seksuelle fantasier er sunde og er med til at krydre ens tilværelse. Men man bør tænke sig godt om, før man lever dem ud. Måske er fantasien bedst som netop en fantasi.

Om vi vil være ved det eller ej, så fantaserer langt de fleste af os om sex. Ofte er det fantasier, som vi ikke kunne drømme om at leve ud, og måske tager vi endda direkte afstand fra dem i vores virkelige liv. Men i fantasiens verden er alt tilladt. Vi skal ikke stå til regnskab for nogen. Men sexfantasierne er absolut at regne for et meget positivt element i vores liv.

  • Seksuelle fantasier holder én oppe og krydrer tilværelsen. Selv om man ved, de oftest aldrig bliver en realitet. Men jeg mener, at man kan og bør gå langt i forhold til at realisere sine fantasier, siger læge og sexolog Pierre Eggers-Lura.

Ifølge en stor undersøgelse fra USA har ca. 90 pct. af alle mænd og ca. 70 pct. af kvinder sexfantasier. Begge køn fantaserer oftest under onani eller samleje. Til gengæld er det forskelligt, hvad mænd og kvinder fantaserer om.

Kvinders sexfantasier er sjældent så voldsomme og aggressive, som man ser det hos mænd. Fantasierne går typisk i retning af at gøre noget syndigt og "forbudt". Det kan fx være fantasier om en hemmelig elsker, om at blive taget med magt eller om at elske på udsatte steder som i skoven eller i bilen. Andre fantasier, der ofte ses hos kvinder, handler om at elske med en anden kvinde eller om at forføre og/eller elske med flere mænd på én gang.

Mænds sexfantasier er generelt mere barske. Fantasierne handler ofte om seksuel magt, aggressivitet eller om masochisme. Magtfantasier handler fx om at tilfredsstille flere kvinder på én gang eller om at have en enorm penis. Den aggressive del kan handle om at voldtage, binde eller forføre en kvinde mod hendes ønske. Det masochistiske indslag kan fx være, at manden bliver bundet og udnyttet af en kvinde.

Når kvinder har mere passive sexfantasier, er årsagen tit, at de er opdraget til at lade manden bestemme, også på det seksuelle område. Andre typiske årsager er kvindens ønske om at blive bekræftet og være tiltrækkende og attråværdig.

Generelt er det de personer, der er mest passive under deres samlejer, som har flest fantasier om sex. Er man til gengæld aktiv under samlejet, er der større chance for, at man får udlevet nogle af sine sexfantasier - hvis det altså er ens mening, at de skal leves ud. For sådan er det nemlig langtfra altid.

Tænk konsekvenserne igennem

Om man skal leve en sexfantasi ud, er meget individuelt fra person til person og fra forhold til forhold, mener sexologen Gerd Winther. En god rettesnor er fx at mærke efter, hvor langt man vil gå. Tænke konsekvenserne godt igennem og lytte til sin indre følelse - ja eller nej.

  • Det spændende ved fantasier er, at du er din egen kreative instruktør og kan skabe situationer, som ikke lader sig gøre i virkeligheden. Seksuelle fantasier er så ambivalente, idet der hele tiden er et paradoks: vil, vil ikke, som du kan lege med i fantasien. Her opbygger det en spænding, hvor det i praksis ville skabe forvirring i forhold til partneren, siger sexolog Gerd Winther.

Ifølge Pierre Eggers-Lura bør vi i vid udstrækning udleve fantasierne.

  • Lever man i et parforhold, er det vigtigt, at man standser op og taler med hinanden om sine fantasier, for ofte viser det sig, at man rent faktisk kan bruge hinanden i de her fantasier, siger han.

Visse drømme skal dog holdes "indenbords". Enten fordi de handler om fx voldtægt eller sex med mindreårige, men også fordi vi har behov for at have hemmeligheder. Når de først er sagt højt, kan de miste deres værdi og magi - og så er det måske bedre at holde dem for sig selv og bruge dem som inspiration.

I nogle tilfælde kan de forbudte fantasier til gengæld være med til at forhindre fx voldtægter. En del mennesker har aggressive tendenser, og via fantasien kan de få udlevet disse aggressioner frem for at praktisere dem.

Men også almindelige mennesker kan have fantasier, som de ikke har lyst til at leve ud. Pierre Eggers-Lura har ofte hørt om kvinder, der drømmer om at blive taget af fem mænd på én gang. Men skulle hun få tilbuddet i virkeligheden, ville hun pænt takke nej. Men selv om kvinden siger nej, er sådanne fantasier helt normale og kan bruges til at stimulere ens normale sexliv, mener han.