6 måder til at puste nyt liv i passionen

Lev dig eget liv og spil på den lille forskel.

1. Lev dit eget liv

For at bevare passionen og spændingen i forholdet er det vigtigt, at I ikke har alt for sammenfiltrede verdener. Par, som konsekvent går til alting sammen for eksempelvis at undgå jalousi i forholdet, vil ofte miste den dragende fascination af hinanden.

Så sørg for at se dine venner, eller gå til en fritidsaktivitet uden din kæreste. Eller aftal aftner, hvor I ikke er forpligtet af hinanden og ikke skal aftale, hvem der køber ind, laver mad osv. Denne aften er tiden helt din egen.

2. Spil på den lille forskel

Husk den lille forskel mellem mænd og kvinder - praktisk joggingtøj understreger ikke kønnet. Det kaldes unisex - men det sexede fortaber sig i den gråmelerede dragt med knæ i. Understreg din femininitet i det daglige - lidt makeup, et smykke, en velsiddende bh, en forførende duft ...

Er du mand, kan du understrege din maskulinitet ved for eksempel at gå i velsiddende tøj, bruge maskulin after-shave og ved at være galant og give hende små opmærksomheder - men husk: Ikke noget med en ny smart gulvmoppe eller et fikst forklæde.

3. Planlæg passionen

Afsæt tid og gerne økonomi til at være sammen. I et stresset liv falder ånden ikke bare over én - så vil I have passion, skal der planlægges. Prøv at gå ud sammen mindst en gang om måneden. Mange par har fx stor fornøjelse af at skiftes til at planlægge den månedlige udflugt.

Men lad det ikke være et "must" - måske trives I bedst med én chefplanlægger? Prøv også at indføre en fjernsynsløs aften. Eller køb en lækker massageolie, og brug en time om ugen på at massere hinanden. Måske fører massagen til mere intim tæthed, men det skal også være i orden bare at slappe af og nyde hinandens nærhed - passion og sex er ikke identiske ord.

4. Elsk dig selv

Hold af dig selv og din krop. Og vis din kæreste, at du gør det. Ingen er perfekte, men sjusk ikke med din selvrespekt, renlighed og almindelig vedligeholdelse. Hvis du ikke "tænder" på dig selv, gør din kæreste sikkert heller ikke.

Gør derfor noget ud af at se ud og være på en måde, som du selv kan lide. Og selv om det er meget positivt, hvis I slapper af i hinandens selskab, skal I sørge for at beholde en vis afstand i de intime sfærer. Næsepilning, prutten m.m. opildner ikke just til passionerede lyster.

5. Vær opmærksom, og vis din kærlighed

Fokuser på din kærestes bedste egenskaber, og giv udtryk for din kærlighed og hengivenhed på en uforpligtende måde uden at forvente modydelser. De tre små ord giver ikke ubegrænset adgang til den andens krop. Tænk på, hvordan du kan vise din kæreste opmærksomhed. Mænd vil fx gerne roses. Og kvinder værdsætter mænd, som kan lytte.

6. Tag fat på dine følelser

Hvis du for alvor vil have liv i passionen, skal du lære at være åben - både over for dig selv og i forhold til andre, ikke mindst din kæreste. Har du svært ved at give dig hen og dyrke passionen, skyldes det grundlæggende en ubevidst angst for at gøre dig sårbar, så du dermed kan blive svigtet.

Den angst kan du komme til livs på to måder. Du kan tage fat på din barndom og prøve at kigge på dine forældre med voksne øjne. Du skal turde vurdere dem objektivt. Har du oplevet, at de svigtede dig, så erkend det frem for at undskylde dem og benægte dine negative følelser. Samtidig kan du også øve dig i at være åben - simpelt hen ved at være det. Tal om dine følelser - og øv dig i at lytte til andres - såvel din kærestes som jeres eventuelle børns.

Brems dig selv i at benægte deres følelser med udsagn som "så slemt er det vel heller ikke", eller "jo, men husk, at oven over skyerne er himlen altid blå". Er det svært at få taget hul på, kan selvhjælpsgrupper eller samtaler hos en psykolog fremme processen.