Har du en boss i maven?

Det kan være både spændende og udviklende at være bossen på jobbet, men det kan også ende med at blive et sandt mareridt af søvnløse nætter. Stil dig selv disse 6 spørgsmål, inden du siger ja til et lederjob.

Kvinde leder møde
  1. Er du klar til at udvikle dig?

Der findes ikke en skabelon for, hvordan netop du bliver en god leder. Det skal du finde ud af ved at lære dig selv bedre at kende og fx blive opmærksom på, hvordan du påvirker folk omkring dig – og om du med fordel kan rette på nogle personlige ting. Ofte bliver dygtige fagpersoner udnævnt til ledere, og især for dem kan det være chokerende at opleve, at de konkrete kompetencer ikke længere er nok. Der skal noget mere personligt til.

  1. Vil du gerne se andre vokse?

Nu er det ikke længere dig, der skal have klap på skulderen for at have lavet en god opgave. Som leder skal du primært hjælpe dine kolleger med at vokse og udvikle sig – og du skal kunne glædes over at se dem lykkes og måske endda blive fagligt dygtigere end du selv på mange områder. Som leder kan du pludselig ikke shine igennem dit eget arbejde, men igennem din indsats for at få andre til at levere et stykke arbejde. Og de fleste ledere oplever nok også, at de skal give mere ros, end de får.

  1. Er du klar til at sige nej?

Som ny leder vil man typisk gerne være afholdt og kan derfor hurtigt blive lidt for hjælpsom over for medarbejderne. Det er en farlig vej, der kan give dig stress, fordi du pludselig sidder med alle afdelingens problemer på dit eget bord. Og hvad værre er, så ender du også med at have hjælpeløse medarbejdere, der ikke har haft mulighed for at udvikle deres kompetencer, fordi du altid tager over. Du er derfor nødt til at kunne sige klart nej til fx at overtage opgaver– også selv om det indimellem kan skabe konflikt i nuet.

  1. Kan du sove for ansvaret?

Somme tider skal du som leder tage et stort ansvar og træffe nogle tunge beslutninger, fx under fyrings- og sparerunder. Har du reelt mod på det? Og kan du sove om natten og dermed holde hovedet koldt om dagen, når du er under pres og pludselig skal tage stilling til andres løn og fremtid?

  1. Kan du “være udenfor”?

Du kan sagtens bytte løbeprogrammer og spise frokost med kollegerne, selv om du også er deres leder. Men som leder har du ikke længere samme adgang til at få afløb for eventuelle frustrationer ved at brokke dig højlydt over de nye arbejdsopgaver eller forringede lønforhold. Du er nødt til at opføre dig loyalt – også over for overordnede beslutninger, du ikke nødvendigvis selv er enig i. Du skal også være opmærksom på, at det som leder er svært at have et privat forhold til sine medarbejdere. Det kan skabe en masse snak i krogene, hvis lederen har ”kæledægger”. Det kan i øvrigt også bringe begge i en rigtig svær situation, hvis der fx opstår en sparerunde, hvor veninden rent fagligt er hende, der bør fyres.

  1. Kan du beslutte dig?

Hvis du er leder, er det dig, der har ansvaret for at træffe en svær beslutning, når det er påkrævet. Du skal derfor gøre dig klart, om du kan træffe beslutninger – også når du skal træffe dem alene og måske lynhurtigt, fordi noget brænder på. Kan du holde ud at tænke på, at der er en risiko for, at du tager fejl i øjeblikket og bagefter må stå på mål for beslutningen alligevel?