Her er 4 ændringer, du bør holde øje med i dit underliv
Kvinder, som træner, kan desværre være særligt udsatte... Læs her, hvad du skal kigge efter, og hvad du kan gøre.
Kvinder, som træner, kan desværre være særligt udsatte... Læs her, hvad du skal kigge efter, og hvad du kan gøre.
Som kvinde er det svært at slippe for, at du vil opleve nogle ændringer forneden. Du kan dog være udsat for ekstra mange irritationer, hvis du ofte træner, sveder og render rundt i indelukkede tights.
Derfor er det en god idé at vide, hvad du skal holde øje med, så du er klar over, hvornår det er tid til at smutte til lægen, og hvornår du bare kan tage det helt roligt. I samarbejde med Always får du her en liste over, hvad du skal være obs på – og selvfølgelig også svar på, hvad du kan stille op.
Nogle kvinder har meget udflåd, mens andre næsten ikke har noget. Fælles er, at alle kvinder har det. Faktisk er det noget, din krop producerer for at holde bakterier væk og holde alting rent og fint. Der kan dog være god grund til at holde øje med det, da det ofte afslører, om noget er i ubalance. Normalt udflåd er som regel hvidt, klart og "cremet", så hvis det pludselig ændrer farve, bør du være ekstra obs.
Har du rødligt/brunligt udflåd, skyldes det normalt, at der er lidt blod i dit udflåd, og det skal du ikke bekymre dig om. Det kan skyldes, at din menstruation er på vej. Du er dog nødt til at tjekke, om det fortsætter over en længere periode, da det ellers kan have noget med graviditet eller infektion at gøre.
Hvis dit udflåd er grønt, kan det skyldes seksuelt overførte sygdomme eller infektioner. Det samme gælder, hvis dit udflåd er meget klart gult.
Det kan du gøre: Hvis du har ændringer i farven af dit udflåd over en længere periode, og det er kombineret med andre symptomer, bør du ringe til din læge og blive undersøgt. Hvis du ikke har øvrige symptomer, kan alt dog sagtens være i fineste orden.
Generelt varierer mængden af dit udflåd, og det kan særligt skifte alt efter, hvor i din cyklus du er. Det er altså helt normalt at have perioder med meget udflåd. Det er dog vigtigt, at du holder øje med konsistensen, da det kan være din krops signal om, at der er noget galt.
Et typisk tegn er, når udflåddet bliver grynet og klumpet. I de fleste situationer skyldes det nemlig svamp, der får bakteriefloraen til at ændre sig.
Det kan du gøre: Hvis dit udflåd er grynet eller meget tykt, samtidig med du oplever kløe, svie eller rødmen, skal du ringe til lægen. Er du normalt generet af meget udflåd, kan det i øvrigt være en rigtig god idé at bruge trusseindlæg, så det ikke irriterer dig.
Du kan opleve, at det pludselig lugter mærkeligt. Det er helt normalt, at udflåd har en lidt syrlig lugt, men begynder lugten at blive kraftigere og generende, skal du være ekstra opmærksom. Som oftest kan det skyldes ubalance eller en infektion. Oplever du eksempelvis, at lugten er meget stærk og "fiske-agtig", kan det skyldes en seksuelt overført sygdom – særligt hvis du også oplever, at dit udflåd er tykkere end normalt.
Det kan du gøre: Hvis det lugter, er det typisk et tegn på ubalance eller infektion, hvorfor du bør ringe til lægen. Husk dog lige på, at det er helt normalt, at det nogen gange bare lugter lidt anderledes, så det kan hjælpe, hvis du er ekstra opmærksom på, om du også oplever andre symptomer.
Det varierer selvfølgelig, hvor ofte du skal ud og tisse, da det afhænger af, hvor meget væske, du indtager. Hvis du pludselig skal tisse langt oftere, end du plejer, er der dog nogle ting, du skal være obs på. Det kan være, at du oplever følelsen af at skulle tisse konstant, eller at det svier og gør ondt. Du kan også opleve at have ondt i maven, feber eller kvalme. Hvis du har nogle af de symptomer, har du formentlig fået blærebetændelse.
Det kan du gøre: Har du mistanke om blærebetændelse, bør du få taget en urinprøve hos lægen. De kan herefter give dig den rette behandling, men du kan også selv gøre noget for at behandle og forebygge. Det er for eksempel vigtigt, at du drikker en masse vand for at "få skyllet ud", og så kan tranebærjuice også hjælpe dig på vej. Undgå i øvrigt for meget koffein og sørg for at tisse, så snart trangen melder sig.
Det er en super god ting at lære din underliv at kende, så du har styr på, hvordan din krop reagerer i løbet af din cyklus. På den måde kan du lettere vide, om noget ikke er, som det plejer. Du skal også huske på, at det er helt almindeligt, når der opstår irritationer omkring underlivet. Det har de fleste kvinder oplevet, og det er helt normalt. Du skal altså aldrig være flov over, når der sker ændringer i dit underliv – du bør altid kunne gå til lægen eller tale højt om det.