7 enkle råd til en sund arbejdsstilling

Time ind og time ud i samme stilling på en kontorstol er gift for kroppen. Den er skabt til bevægelse. Få ergoterapeutens råd til at sidde ordentligt ved skrivebordet, og slip for ømhed.

En kvinde på en kontorstol foran et skrivebord. Hun søger råd til at få en god arbejdsstilling.

ARBEJDSSTILLING – Rejs dig flere gange i timen, og sørg for at sidde med rank ryg på kontorstolen. Så er du godt på vej, råder ergoterapeuten.

© iStock

Ømhed i skuldre, nakke, lænd og håndled. De færreste kan rejse sig fra en lang, stillesiddende arbejdsdag ved skrivebordet, uden at kroppen brokker sig.

Sådan behøver det ikke at være. Vi har allieret os med ergoterapeut Bettina Gerbola, der til dagligt vejleder i god kropsstilling på diverse arbejdspladser. Få hendes råd her.

Listen – 7 råd til en sund arbejdsstilling

Variér din kropsstilling

Kroppen er bygget til bevægelse, så sørg for at røre den så ofte som muligt i løbet af arbejdsdagen. Flyt dig rundt på stolen, og brug hæve-sænke­-bord. Rejs dig og gå lidt rundt flere gange i timen.

Stil skærmen i synsafstand

De brede skærme har gjort deres indtog på kontorerne. Så hvis du ikke vil sidde og dreje nakken til siden som til en bordtenniskamp for at overskue hele skærmen, skal der være en god afstand til skærmen. Det svarer til, at et A4-ark kan placeres mellem tastatur og skærm.

Indstil bord­højden ud for albuerne

Når du sidder med afslappede skuldre og rank ryg, skal bordpladen bære dine arme. Hvis bordet er for højt, løfter vi skuldrene. Hvis det er for lavt, bøjer vi os ned mod bordpladen og krummer i ryggen.

Tjek sædedybden

Stolesædet skal være tilstrækkeligt dybt til at understøtte lårbenene. Der skal være en håndsbredde mellem stolens forkant og knæhasen. Støder sædet helt op til knæhaserne, forringes blodomløbet til underbenene.

Skærmhøjden skal være lavere

Den naturlige synsretning er skråt nedad. Når skærmen er for højt placeret, er du nødt til at bøje nakken bagover. Det giver udtørrede øjne og nakkegener. Forestil dig, at du sidder med en avis eller en bog – skærmen skal placeres i samme højde og hældning, så du ser ned på den uden at bøje nakken forover.

Placér tastaturet i en passende afstand

Det er vigtigt at gøre plads til hvile af underarmene på bordpladen. Sørg for, at cirka ½ af underarmen hviler på bordet foran tastaturet. Står det for langt fra hænderne, trækker man armene fremad og bøjer i øvre ryg. Og det er hårdt for nakken.

Sid højt på kontorstolen

Jo højere du sidder på stolen, des rankere bliver din kropsholdning. Vi har en tendens til at sidde foroverbøjet, hvis stolen er så lav, at knæene bøjer i en 90-graders vinkel eller mere. Hvis du derimod sidder lidt højere oppe, så lårene skråner nedad, så sidder du mere rank med ryggen.

© iStock

kilde: Bettina Gerbola, ergoterapeut

Artiklen blev bragt i I FORM nr. 07/2023