Annonce for Always Liners

Eksperten guider: Det betyder de forskellige typer af væsker fra underlivet

Hvilke typer af lækage kan man opleve som kvinde, hvad er helt normalt, og hvornår skal man være opmærksom? Vi har spurgt en ekspert på området.

Udflåd, pletblødning og urin. Der er flere forskellige væsker, der kan havne i trussen, men vi er nok mange, der ikke helt er klar over, hvad der egentlig er normalt, hvornår man bør reagere på det, og hvornår et trusseindlæg i stedet alene kan være løsningen.

Til at hjælpe os med at blive klogere, har vi allieret os med Line Baunsgaard, som er urogynobs-fysioterapeut hos Frederiksbjerg Fysioterapi i Aarhus, og som derudover har en master i sexologi – og altså ved næsten alt om det kvindelige underliv.

Men først, en lille introduktion til underlivet og nogle af de ting, der sker i de nedre regioner med alderen:

– I forbindelse med overgangsalderen begynder æggestokkene at producere mindre østrogen, og det medfører dels, at slimhinderne bliver tyndere, skrøbeligere og mere tørre, og dels at selve miljøet i slimhinden ændres. Miljøet bliver mindre surt, og det gør, at man bliver mere modtagelig over for forskellige former for infektion. Efter overgangsalderen er der også en del kvinder, der oplever øget udflåd på grund af den manglende hormonproduktion og de tørre slimhinder. Derudover er der også nogle helt almindelige aldersrelaterede forandringer i selve muskulaturen, så man simpelthen bliver løsere og slappere, fortæller Line Baunsgaard.

– Helt generelt kan man sige om de forskellige væsker i trussen, at det på et fysisk plan simpelthen bare er træls. Men det kan også have en psykologisk effekt, fordi man bliver bange for, om man lugter, og fordi det er ubehageligt ikke at have kontrol over basale kropslige funktioner. Det kan fylde rigtig meget, fordi det er tabubelagt.

Netop derfor kan der også være god idé i at blive klogere på de forskellige typer af væsker i trussen. Her giver Line Baunsgaard en kort introduktion til dem og fortæller, hvad der er normalt, hvornår man skal reagere, og hvad du kan gøre.

Udflåd

Hvad er normalt?
Helt generelt, så er det jo meget, meget normalt at have udflåd. Og det normale er også, at det virkelig varierer fra kvinde til kvinde, og derudover varierer det jo også inden for en menstruationscyklus og i løbet af et liv med pubertet, graviditet, amning og overgangsalder. Men det er også varierende, hvordan kvaliteten af det er – om det er tyndt eller slimet eller hvidt. Det afhænger af, hvor man er henne i cyklus og livsfase.

Hvornår skal man reagere?
Det er svært præcist at sige, fordi det netop er så varierende både hos den enkelte kvinde og fra kvinde til kvinde. Men hvis der f.eks. pludselig kommer markant mere, eller det begynder at lugte grimt eller ændrer udseende til gråligt, brunligt eller blodigt, så skal man reagere.

Hvad kan jeg gøre?
Hvis du oplever de pludselige ændringer, er der typisk tale om en infektion af enten svamp eller bakterier. Så skal du i behandling. Og ellers er der generelt rigtig mange, der har brug for et bruge et trusseindlæg til hverdag på grund af udflåd – det er altså helt normalt.

Always Dailies er et oplagt produkt til dig, som generelt ønsker at føle dig frisk og være beskyttet mod uønskede lette væsker.

© Always Liners

Pletblødning

Hvad er normalt?
Ved pletblødning er det faktisk også meget forskelligt, hvad der er normalt. Generelt er det fuldstændig normalt, og det gælder også i nogle år efter menstruationen ophører. Pletblødning kan opstå af forskellige årsager, og de fleste er helt harmløse. Tit er det hormonelt betinget, men det kan også skyldes nogle muskelknuder eller polypper eller i værste fald celleforandringer eller cancer.

Hvornår skal man reagere?
Netop derfor skal man også for god ordens skyld altid undersøges af en læge, hvis man oplever blødning. Det gælder både inden og efter overgangsalderen, og desuden også under graviditet. Men oftest er det altså helt normalt.

Hvad kan jeg gøre?
Hvis du oplever pletblødninger i overgangsalderen, så er det ofte på grund af de sarte slimhinder, og derfor vil det også typisk ses i forbindelse med seksuel aktivitet, simpelthen fordi man ikke er så modstandsdygtig inde i skeden. Derudover går det også lidt ned ad bakke med lubrikation, altså man har sværere ved at blive fugtig. Da vil lægen tit anbefale lokalvirkende østrogen, fordi det har en god effekt på tørre og irriterede slimhinder. Derudover er det altid godt med glidecreme, når man kommer i overgangsalderen i forbindelse med sex. Helst enten silikonebaseret eller en form for olie – men ikke vandbaseret, det tørrer slimhinderne ud.

Urin

Hvad er normalt?
Som sagt mister man styrke i selve bækkenbunden med alderen, og så bliver muskulaturen bare svagere. Det er en helt almindelig aldersmæssig forandring, og det kan også være efter vaginale fødsler. Så det er helt normalt at opleve inkontinens i større eller mindre grad. Der findes mange forskellige former for inkontinens, som kommer af forskellige årsager – og det dækker altså også over, at det bare kan være få dråber urin. Man kan også have det, man kan kalde ”tør inkontinens”, hvor man frygter, det kan gå galt, men hvor det rent faktisk sjældent gør det.

Hvornår skal man reagere?
Det handler tit om, hvad man kan acceptere, og hvornår det går ud over ens livskvalitet. Men der er jo mange kvinder, som tror, at det er et vilkår, man skal leve med, men det er det bare ikke.

Hvad kan jeg gøre?
Bækkenbundstrænings er godt at bruge forebyggende, og ofte kan du også træne inkontinens væk ved hjælp af selvsamme øvelser. Det kan være en god idé at konsultere en urogynobs-fysioterapeut eller læge, så du får den helt rigtige vejledning. Og hvis du frygter for at dryppe i hverdagen, kan det være en god idé at bruge et trusseindlæg, simpelthen for at føle sig mere tryg.