Spis dig til stærkere lunger

Dit valg af mad kan påvirke dine lunger negativt. En stor undersøgelse viser en sammenhæng mellem kroniske lungelidelser og meget kød, meget salt og mange kulhydrater.

Mon ikke du allerede har de officielle anbefalinger om en daglig kvote på 6 stykker frugt og grønt inde under huden og ved, hvor mange fordele det generelt giver for helbredet? Nu viser to forskellige undersøgelser, at masser af frugt og grønt også har en kæmpe effekt på dine lunger.

En amerikansk undersøgelse med 6000 deltagere slår fast, at holder du kvoten, sænkes risikoen for lungekræft med 46 pct. Forklaringen er fødevarernes indhold af fytoøstrogener. Forskerne siger, at du bedst forebygger med forskellige typer frugt og grønsager.

I en anden amerikansk undersøgelse med 52.325 deltagere drager forskerne en anden lungevenlig konklusion. De siger nemlig, at frugt og grønsager forebygger lungesygdomme med fx hoste og vedholdende slim.

Guf 600 gram i dig dagligt

6 stykker frugt og grønt om dagen svarer til 600 gram, og dem kan du både spise friske, frosne, tørrede eller på dåse. De tæller alle med, uanset om du spiser dem for sig selv, eller om de indgår i en kold eller varm ret.

  • 1 glas juice gør det kun ud for et enkelt af de 6 stykker.
  • Kartofler tæller ikke med i regnskabet.
  • 1 frugt (100 g) er fx 1 æble, 1/2 dl tørret frugt, 3 mandariner eller 11/2 dl friske eller frosne bær.
  • 1 grønsag (100 g) er fx 1 gulerod, 1/4 agurk, 11/2 dl ærter eller 11/2 dl stuvet kål.