Sandheden om frugtjuice og saft

Det er tit svært at vælge juice eller saft i supermarkedet. Nogle vælger ud fra pris, mens andre er mere interesseret i at vide, hvad de forskellige juicer og safter indeholder.

Her kan du se, hvad der gemmer sig bag de mange etiketter og typer.

Friskpresset juice

For at få det absolut højeste indhold af sunde stoffer skal du købe friskpresset appelsinjuice. Et glas med 100 ml dækker rigeligt dit behov for C-vitaminer og bidrager samtidig med mikroskopiske flavonoider, der styrker immunforsvaret. Da friskpresset juice hverken er pasteuriseret eller indeholder kunstige stoffer, skal juicen altid opbevares i køleskabet. Friskpresset juice er på grund af sin naturlighed kun holdbar i nogle få dage.

Koncentreret juice

Smag og lugtstoffer kan let ændre sig, især i appelsinjuice, og derfor er det i dag almindeligt, at man fremstiller frosne koncentrater af den friskpressede saft. De kan nemlig langt lettere opbevares og transporteres. Saften koncentreres ved inddampning i vakuum, hvor en meget kortvarig opvarmning er tilstrækkelig, og fryses derefter ned. Når man så senere fremstiller juice på baggrund af koncentratet, gøres den holdbar ved pasteurisering. Derved slipper man også af med nogle uønskede enzymer i juicen. Juicen må ikke fortyndes med mere vand, end der oprindeligt er taget fra.

Sød eller sødet frugtsaft

Er fremstillet af sur frugtsaft og tilsat mere end 200 g sukker for hver liter færdig frugtsaft, dog ikke over 600 g pr. færdig liter. Kan også være tilsat konserveringsmidler.

Koncentreret grønsagssaft

Er grønsagssaft, som er fremstillet ved at fjerne en del af det naturlige vandindhold. Når produktet er bestemt til direkte salg til forbrugerne, skal rumfanget mindst være halveret. Må ikke tilsættes farvestoffer og konserveringsmidler.

Langtidsholdbar juice

Den langtidsholdbare juice er fremstillet af frugtkoncentrat, er højpasteuriseret og kan derfor holde op til ni måneder.

Frugtjuice-drik

Frugtjuice-drik er en blanding af frugtjuice, vand og
sukker og indeholder forskellige tilsætningsstoffer. Desuden behøver der kun at være så lidt som 5 pct. naturlig juice i.

Bærmost

Kan fx være solbærmost, og her er tale om et produkt, der er fremstillet på basis af sødet koncentreret frugtsaft, som er tilsat vand og yderligere sukker.