Kvinde med lysende hjerne ved siden af

Dine tarmbakterier bestemmer hvad du tænker

Så meget påvirker dine tarme din personlighed

Vores tarmbakterier påvirker faktisk vores hjerne og personlighed meget mere, end vi måske lige er klar over.

17. august 2016 af Irene Brøndum

I laboratoriet kan forskerne lave ængstelige mus, stressede mus, glemsomme mus, deprimerede mus og lykkelige mus. Simpelthen bare ved at ændre på sammensætningen af bakterier i deres tarme.

Hvis man tager en gruppe ængstelige mus og en gruppe nysgerrige mus, og bytter rundt på deres tarmbakterier, så begynder de mus, der før var overforsigtige, pludselig at blive dristige - og omvendt.

Hvis man fjerner samtlige tarmbakterier, går det helt galt. Musene udskiller markant flere stresshormoner, bliver depressive, lider af angstanfald og producerer mindre af stoffet BDNF, som har betydning for hjernens vækst og hukommelsen.

Heldigvis kan du nemt styrke dine små venner i tarmen på en måde, der booster de små grå. Sunde tarmbakterier er nemlig med til at mindske inflammation - både i din krop og i din hjerne. Ligesom de er med til at danne lykkehormonet serotonin og vitaminer som vitamin B12, der er vigtig for hjernen.

Du får flere sunde tarmbakterier, når du spiser masser af grøntsager. Få andre tips til, hvordan du styrker de sunde tarmbakterier i bogen TARME I TOPFORM som I FORM har udgivet sammen med Politikens forlag.

Du kan købe bogen TARME I TOPFORM her: 

© Mikkel Adsbøll

Sunde ambitioner for 2020? Hjælpen er her!

Måske er du interesseret i...

I FORM anbefaler

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: