5 spisevaner, der smadrer din træning

Spiser og drikker du forkert før og efter din træning, får du ikke det optimale ud af dine anstrengelser.

Spiser du pizza en time før du skal løbe? Læs her, hvorfor det er en dårlig ide.

1. Jeg spiser ikke de sidste 5 timer før træning.

Problem: Med den afstand til træningspasset når maden at blive fordøjet og næringsstofferne forbrændt eller deponeret. Begge dele efterlader dig med markant mindre energi og overskud, end hvis du spiser 2-3 timer inden træning.

2. Jeg spiser en times tid inden løbeturen.

Problem: Et fornuftigt sammensat måltid er omkring to timer om at blive flyttet fra mavesækken ned i tarmen og her blive fordøjet så langt, at det ikke længere generer. Problemet ligger i, at du ved opskruet intensitet lukker ned for den videre fordøjelse, Løber du en time efter måltidet, risikerer du, at kroppen udfordrer dig med løs mave eller kvalme, fordi den halvfordøjede mad er mere til gene, end til gavn.

3. Jeg drikker hverken før, under eller efter træning.

Problem: Dehydrering er en massiv præstationsforringer, da alle fysiologiske processer foregår i et vandigt miljø. Forsømmer du at erstatte dit svedtab, begynder kroppen at tørre ud og processerne kører på stadig lavere blus. Det tvinger dig til at arbejde ekstra hårdt for at opretholde en vis intensitet, og knokler du bare videre, risikerer du at blive decideret utilpas.

4. Jeg snupper en banan efter træning. Så kan jeg sagtens vente et par timer med at få et rigtig måltid mad.

Problem: Det kan godt føles som om det rækker med bananens kulhydrater. Men efter et hårdt træningspas er musklerne rigtig ødelagte, og det er ikke noget, som bananens næringsstoffer kan reparere. Sørg for at supplere bananen med en proteinkilde, fx ved at skære den ned i en deciliter skyr. Eller spis en halv proteinbar til.

5. Jeg har trænet flittigt, så nu er der plads til et ordentlig stykke kage.

Problem: Først og fremmest skal du være opmærksom på, at der skal trænes rigtig meget for at der rent kaloriemæssigt skabes plads til et stort stykke kage. Samtidig er det vigtigt, at træningskalorierne omsættes til sund mad i stedet for slik og kager. Ved at vælge de sunde sager sørger du automatisk for at dække det merbehov for vitaminer og mineraler, som træningen skaber. Det formår mad fuld af tomme kalorier derimod ikke.