Sådan spiser du dig ung

Følg vores 16 anti-age-kostråd og fyld din krop med foryngende og livsforlængende næringsstoffer, der giver din sundhed et ordentligt spark opad. Allerede efter kort tid vil de fleste kunne mærke, at deres krop har fået det bedre.

1. januar 2011 af I FORM

1. Spis 600-1200 g frugt og grønt hver dag

Vælg forskellige slags og farver. Forsøg at få en stor portion råkostsalat hver dag, da det hjælper med at holde vægte nede og samtidig indeholder et bredt spektrum af anti-age næringsstoffer.

Derfor: Frugt og grønt er vigtig for at forebygge hjertekarsygdom, der er en af de primære dødsårsager blandt kvinder. Desuden har frugt og grønt har et højt indhold af vitaminer, mineraler og plantestoffer, der udsætter kroppens aldringsprocesser.

2. Spis så få raffinerede kornprodukter som muligt

Vælg i stedet fuldkorn, fx rugbrød, fuldkornspasta, brune ris og havregryn. Spis også gerne kogte eller ovnbagte (uden olie) kartofler. Spis i alt ca. 500 g fuldkornsprodukter og kartofler pr. dag.

Derfor: Sunde kulhydrater giver vigtigt brændstof til den ekstra motion og samtidig mange anti-age næringsstoffer såsom kostfiber, vitaminer og mineraler.

3. Drik mindst to kopper grøn te hver dag

Drik tilsvarende mindre kaffe eller sort te, hvis du drikker det i forvejen.

Derfor: Grøn te er sprængfyldt med catechiner, der konserverer kroppen, så cellerne aldres langsommere.

4. Drik smoothie med bær

Sørg for at få 250 ml smoothie med bær – gerne hver dag og minimum hver anden dag.

Derfor: Bær er koncentreret frugt med al det bedste fra frugten, da der er mere skræl i bær end i frugt pga den mindre størrelse. Det er i skrællen de mange anti-age fytostoffer sidder.

5. Spis 200-300 g fisk, skaldyr og fiskepålæg om ugen

Vælg forskellige slags.

Derfor: Fisk og skaldyr holder kredsløbet sundt og indeholder vigtige fedtsyrer, vitaminer, mineraler og proteiner, der forebygger nedbrydning af kroppen.

6. Begræns rødt kød

Især kød fra dyr på fire ben, dvs. svin, okse, kalv og lam, til mindre end 500 g (vægt svarende til tilberedt tilstand) pr. uge.

Derfor: For meget rødt kød kan muligvis øge risikoen for kræft.

7. Spis i alt ca. 150 g (rå tilstand) proteinrige madvarer hver dag

Fx kylling, kalkun, quorn, æg, tørrede bælgfrugter og/eller mager (max. 20+) ost. Hvis du træner meget, skal du spise ca. 200-250 g proteinrige madvarer pr. dag.
Som tommelfingerregel skal en aktiv motionist indtage otte gram kulhydrat og 0,8-1,2 gram protein pr. dag pr. kilo kropsvægt (1,2-1,5 gram pr. kg kropsvægt pr. dag ved højt fysisk aktivitetsniveau).

Derfor: Det er vigtigt at spise protein nok, så musklerne kan vokse efter hård motionstræning. Ny forskning har vist, at proteinbehovet stiger med alderen.

8. Undgå forarbejdede kødprodukter

Fx kødpålæg, der er saltet, røget eller tilsat kemiske konserveringsmidler.

Derfor: Det kan muligvis øge risikoen for kræft, og det høje saltindhold er ikke godt for blodtrykket

Sunde ambitioner for 2020? Hjælpen er her!

Måske er du interesseret i...

Hvor gør du størst indsats for klimaet?


I FORM anbefaler

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: