Mor og datter nulrer næse
© iStock

Børn får deres intelligens fra deres mor

Normalt får børn deres gener fra begge deres forældre. Men der er altså visse gener, som forskere mener, udelukkende stammer fra moren.

15. august 2017 af Anja Bruneskjold

Når børn laves og kommer til verden, er de som regel udstyret med lige dele gener fra både moren og faren. Og som regel kan man ane en form for blanding af forældrene i barnet og dets personlighed og væremåde. Men når det kommer til noget så vigtigt som intelligens, så har farens gener ikke ret meget at sige - barnets intelligens-gener stammer nemlig fra moren, fastslår forskning.

I en undersøgelse lavet på mus, viser det sig nemlig, at dem med flest gener fra moren havde større hjerner, men mindre kroppe. Mens de mus med flest gener fra faren havde langt mindre hjerner, men til gengæld større kroppe og legemer.

Ved undersøgelsen fandt forskerne ingen celler fra faren i hjernebarken - det sted, hvor fx tanker, sprog, handling, planlægning og særligt intelligens finder sted

Fordi forskerne ønskede et mere menneskeligt aspekt på undersøgelsen tog de kontakt til 12.686 unge i alderen 14 til 22 år. Her tog man højde for flere faktorer hos de unge - fx alt fra uddannelse til deres socio-økonomiske status. Ligegyldigt hvad, var det helt tydeligt, at børn IQ, klart stammede fra moren.

Noget tyder dog faktisk på, at det særlige bånd, der eksisterer mellem mor og barn, og som opstår allerede ved barnets fødsel, er meget intimt forbundet med intelligens.

Dog gør forskningen det også klart, at kun 40 til 60 % af børns intelligens stammer fra genetik. Resten stammer nemlig fra arv og miljø. På den måde kan din intelligens altså godt være både højere eller lavere end dine forældres.

Sunde ambitioner for 2018? Hjælpen er her!

Måske er du interesseret i...

Hvor ofte spiser du kød?


I FORM anbefaler