Vægttab ved at spise langsomt?

Se svaret fra eksperten på iform.dk.

8. juli 2015 af I FORM

Spørgsmål

Taber jeg mig ved at spise langsomt? Der er en gammel myte, der siger, at man taber sig, hvis man spiser langsomt og tygger maden grundigt. Passer det?


Svar

Humlen er, at du er tilbøjelig til at spise mindre, når du spiser langsomt. På den måde nedsættes det samlede kalorieindtag. Det at spise langsomt påvirker hverken forbrænding eller optagelse af madens næringsstoffer direkte. Så maden kommer altså ikke til "at fede mindre". Men oftest spiser du mindre, når du giver dig tid til at nyde maden og tygge den ordentligt. Der går nemlig tid, fra maden indtages og optages i tarmen, og til næringsstofferne, som fx fedtsyrer og sukker, går over i blodet, og til det signalerer til hjernens mæthedscenter.

Selv små stigninger i blodets indhold af fedt og især kulhydrat påvirker kontrolcentre i den lille hjernedel hypothalamus. Og det giver dig feedback i form af mæthed. Men selvfølgelig påvirker mavesækkens fyldning også direkte mæthedsfølelsen.

Det vil sige, at når du giver dig tid til at spise langsomt, får du disse fintmærkende mekanismer til at virke. Et godt eksempel fra hverdagen på, hvor vigtigt det er ikke at spise for hurtigt for bedre at føle sig mæt, er, når telefonen ringer og du må afbryde et måltid. Når du vender tilbage, føler du dig mæt og kan egentlig ikke spise mere. Hvis du spiser hurtigt, er det således let at komme til at spise mere, end hvad der svarer til dit behov, fordi hjernen ikke kan nå at "signalere mæthed i tide".

Sunde ambitioner for 2020? Hjælpen er her!

Måske er du interesseret i...

Hvor vil du helst tilbringe sommerferien?


I FORM anbefaler

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: