Træn dig slank- med motion og en personlig træner

Jo mere du bevæger dig, jo flere kalorier forbrænder din krop. Men ikke al motion er lige effektivt. Se her, hvilken motion der er bedst - og få tips til, hvordan du fletter den ind i din hverdag.

1. januar 2012 af I FORM

Særligt egnet, hvis du ...

... i forvejen kan lide at røre dig og er villig til at sætte tid af til det regelmæssigt. Også godt til dig, der gerne vil spise sundere, men helst ikke mindre, eller til dig, der spiser sundt - men alligevel ikke taber dig.

Den organiserede og analytiske type vil umiddelbart have lettest ved at gennemføre et motionsprogram. Er du stresset, spontan eller bare ikke vant til at motionere, er en personlig træner guld værd, fordi hun holder dig til ilden og sikrer, at du træner helt rigtigt.

Du kan finde en i dit lokale fitnesscenter. Er du emotionel, så aftal at motionere med kæresten eller en ven.

Sådan gør du:

Læs rådene, og pluk dem, der passer dig bedst. Prøv dog at bevæge dig mere i dagligdagen og dyrke en motionsform, du kan lide, tre gange om ugen. Men husk også, at én gang er bedre end ingenting.

1. Dyrk konditionstræning.
Vælg fx aerobic, gang, løb, cykling, roning, rulleskøjteløb, langrend, svømning eller stepmaskine. Det er de bedste motionsformer, hvis du vil forbrænde en masse kalorier.

2. Skift tempo.
Træn hårdt og intenst nogle dage - og blidere, men mere langvarigt de andre dage. Herved opnår du motiverende variation i træningen, forebygger overbelastningsskader og bevarer en maksimal forbrænding. Den hårde træning sætter virkelig skub i kalorieforbruget, men er til gengæld så belastende, at den ikke kan praktiseres særlig længe, eller flere dage i træk for den sags skyld. Til gengæld egner den sig perfekt til de travle dage, hvor træningstiden må reduceres til et minimum. Ved blid træning som fx rask gang forbrænder du ikke nær så mange kalorier som ved intens træning. Til gengæld kan intensiteten opretholdes i meget længere tid, og det er heller ikke nær så fysisk og mentalt belastende at træne blidt. Derfor egner træningen sig fremragende til de dage hvor der er masser af luft i kalenderen. En lang gåtur er altså et fint alternativ til hård træning, forudsat at tiden er til det. Men prøv at luske en hård løbetur ind i programmet. For jo bedre din kondi er, jo bedre bliver din krop også til at forbrænde kalorier - selv når du ikke bevæger dig.

3. Lav styrketræning.
Jo flere muskler du har, jo højere er dit hvilestofskifte - dvs. at du konstant forbrænder flere kalorier. Så kombinér kondi med styrke. Og lav styrketræning først. Så får du mest ud af begge motionsformer.

4. Spis umiddelbart efter træning.
Hvis kroppen ikke får ny energi efter anstrengende træning, resulterer det meget nemt i en umættelig ulvehunger. Så undlad at sulte dig efter træning det hævner sig.

5. Motionér fra morgenstunden.
Hvis der ofte sker ting og sager i løbet af dagen, der tvinger dig til at skippe træningen, er det en rigtig god ide at henlægge træningen til de tidlige morgentimer også selvom det er hårdt at skulle stå tidligere op. Den øgede kontinuitet i træningen vil med garanti give pote. Samtidig bliver træningen langt mindre stressende, når den er afviklet fra morgenstunden.

6. Vær aktiv.
Tag trapperne. Gå og cykl på arbejde. Lad være med at falde sammen foran skrivebordet. Skift stilling ofte, gå rundt, stå op, når du taler i telefon. Leg, dans, gå ture, og spil bold, når du har fri. Og husk, at husarbejde også er fin motion.

7. Sluk for tv'et.
Det er der, vi er allermindst aktive. Overvej om du ikke kunne bruge tiden mere aktivt.

Sunde ambitioner for 2019? Hjælpen er her!

Måske er du interesseret i...

I FORM anbefaler