Stil krav til din kur

En slankekur er en plan, et princip eller et produkt, der fremmer vægttab eller vedligeholdelse af vægttab.

29. juni 2015 af I FORM

Der findes mange forskellige slankekure, og de fleste er enten virkningsløse eller usunde. En god slankekur skal opfylde disse fem krav:

  • Den skal give et tilpas hurtigt og stort vægttab
  • Tabet af muskel- og organmasse skal være minimalt
  • Den skal gøre det muligt at holde vægten nede for evigt.
  • Den skal være sund og dække kroppens behov for livsvigtige næringsstoffer.
  • Den skal være mulig at gennemføre i praksis uden for meget bøvl og ubehag.

Man kan vælge en slankestrategi i en eller to faser. I en 1-fase slankestrategi skal man fra første gang begynde at ændre livsstil med særlig fokus på kost og motion.

Man skal lære at spise fedtfattigt på den rigtige måde, så man kan komme ned i kalorieindtagelse uden sult og afsavn. Samtidig er det vigtigt at komme i gang med et passende motionsprogram.

En 2-fase slankestrategi gælder de vedvarende livsstilsændringer. De har som hovedformål at vedligeholde det vægttab, man opnår i fase 1. Altså:

Fase 1: Vægttab
Fase 2: Vedligeholdelse af vægttab

Fase 1 består af en diæt, hvor man bevidst og på en sund måde kommer længere ned i kalorieindtagelse, end det er muligt med fedtfattig kost alene. Man kan forvente at tabe op til 1,5-1,7 kg i gennemsnit pr. uge i fase 1. Man kan være i fase 1, indtil man har tabt de ønskede kilo, hvorefter man skifter over til den vægtvedligeholdende fase 2.

Valget mellem 1- eller 2-fase slankestrategi afhænger af temperament og hvor mange kilo, man skal tabe. Hvis man er utålmodig med at se resultater på vægten, eller hvis man skal smide mange kilo, så er det en fordel at anvende et 2-fase system. Hvis man kun skal tabe få kilo, er det bedst med et 1-fase system med fokus på vedvarende ændringer i kost og motion.

Uanset om man vælger 1 eller 2 faser, så er slutmålet vedvarende ændringer i kost- og motionsvaner, så man kan bevare det opnåede vægttab. Alle erfaringer har vist, at den store udfordring, når det gælder behandling af overvægt, er vedligeholdelse af vægttab.
Alle kan tabe sig på den rigtige diæt, hvis de er tilstrækkeligt motiverede. Udfordringen ligger i det lange seje træk. Hvis man vender tilbage til sine gamle spisevaner og inaktive livsstil, så tager man med garanti på, uanset hvor god en slankekur man har været på.

LÆS OGSÅ: Beregn og forstå dit BMI

Sunde ambitioner for 2020? Hjælpen er her!

Måske er du interesseret i...

Hvor gør du størst indsats for klimaet?


I FORM anbefaler

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: