Spis dig mæt for færre kalorier

For både at kunne spise få kalorier OG føle dig mæt, skal du vælge de råvarer, der mætter mest. Men hvilke er det? Download I FORMs mæthedsindeks og spis løs.

30. januar 2012 af I FORM

Mæt for færre kalorier

Vælg mad, der dels fylder godt i maven, dels holder dit blodsukker stabilt. Lettere mad får dit blodsukker til at fare op og ned og får hurtigt sulten til at titte frem igen.

Men det kan godt være lidt af en hurdle at finde ud af, hvilke råvarer der reelt set mætter mest. Især fordi det ikke altid er helt logisk, hvad der holder hungeren fra livet.

Gå efter de høje tal

Helt enkelt handler det om, at du skal gå efter de madvarer, som har et højt tal - altså, et højt mæthedsindeks. Jo højere tallet er, des bedre mætter den, og des færre kalorier spiser du – med naturligt vægttab som resultat.

Hvordan er mæthedsindekset lavet?

Appelsin mætter bedre end en banan. Det fandt forskerne frem til i et videnskabeligt forsøg i 1995. Her fik forskerne et stort testpanel til at indtage en række måltider på 1000 kJ (ca. 240 kcal), hvorpå de skulle sætte score på deres mæthedsfornemmelse flere gange i timerne derefter.

Det kloge valg

Forskere har undersøgt, om det fx er kartofler, ris, linser eller pasta, der bedst holder maverumlen stangen. Derudfra skabte de mæthedsindekset, som viser dig, hvordan du træffer det klogeste valg, når du gerne vil være mæt længst muligt for færrest kalorier.

Brug indekset og tab dig

Via mæthedsindeksetkan du med relativt simple ændringer i din kost sørge for at holde vægten eller tabe dig.

Ved at erstatte nogle af de mindre mættende dele af din daglige menu med nogle, der mætter mere, kan du faktisk reducere dit energiindtag med 10-30 pct. og mere til. Og derved let tabe ½-1 kilo om ugen!

Husk at få nok proteiner

Et andet plus ved mæthedsindekset er, at kosten er ernærings- og vægttabsmæssigt sund, fordi mange af de meget mættende råvarer også er fyldt med protein samt masser af vitaminer og mineraler.

Når du er i energiunderskud, er det særligt vigtigt at spise tilstrækkeligt med protein. Det forhindrer, at du taber muskelmasse. I en periode, hvor du spiser færre kalorier, end du forbrænder, skal du spise ca. 1,5 g protein pr. kilo, du vejer, pr. dag. Det opnår du let, hvis du spiser mæthedsindeksets mange proteinrige fødevarer, fx fisk og kylling.

Brug mæthedsindekset - download det her

Download I FORMs mæthedsindeks herunder og se, hvad der mætter mest.

Sunde ambitioner for 2020? Hjælpen er her!

Måske er du interesseret i...

Hvor vil du helst tilbringe sommerferien?


I FORM anbefaler

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: