Glad kvinde på I FORMs tarm-kur
Tarm-kuren

Masser af grøntsager er en de ting, du skal frådse i på I FORMs tarmkur. Glæd dig til færre kilo, mere energi, bedre søvn og en sundere krop.

© iStock

TARMKUR: Tab 1 kg om ugen – og få tarme i topform

Drømmer du om at smide nogle kilo? Eller er du oppustet og energiforladt? Så har vi kuren, der med garanti gør dig både slankere og sundere – på kun to uger. Følg vores tarmkur. Tab 1 kg om ugen - og få tarme i topform.

13. december 2017 af Irene Brøndum

Følg I FORMs tarmkur i 14 dage og få:

  • Garanteret vægttab 
  • Bedre fordøjelse
  • Mere energi
  • Mindre hovedpine
  • Bedre nattesøvn
  • Stærkere immunforsvar


Hvis du gerne vil være både sundere og smide nogle centimeter om taljen, så er en tarmvenlig kost vejen frem. Dine tarmbakteriers velbefindende har nemlig utrolig stor betydning for hele din krops sundhed - og også din vægt. 

Tjek alle de sunde gevinster ved at spise tarm-venligt


Dine tarme elsker grøntsager. Med en spiralizer er det nemt at få masser af grønt! Lige nu får du en spiralizer + 3 numre af I FORM for KUN 99 kr. + 49,50 i porto (i alt 148,50 kr.)!


Derfor taber du dig af tarmkuren

I tarmkuren skruer vi op for de fødevarer, der gavner dine sunde tarmbakterier. Når de gode bakterier får deres livretter, kvitterer de med at øge udskillelsen af hormoner, der holder dit blodsukker stabilt og regulerer din appetit, så du får lettere ved at spise mindre.

Den tarmvenlige kost er fyldt med grøntsager, som mætter godt og indeholder få kalorier, så du kan spise dig mæt - og alligevel tabe dig.

I vores kostplan har vi planlagt alle dine måltider, så din mad er både sund og sammensat på en måde, så du ikke får for mange kalorier.

Se tarmkurens kostplan her

Følg tarmkuren i 14 dage

Vi anbefaler, at du følger kostplanen slavisk i 14 dage, hvis du vil være sikker på at tabe dig. Gør du det, og er du overvægtig, garanterer vi, at du taber dig mindst 1 kg om ugen - samtidig med at du formentlig vil opleve at få mere overskud og mindre luft i maven.

Brug tarmkuren som inspiration

Orker du ikke at følge en færdigsyet kostplan, kan du i stedet skele til vores HOT- and NOT-liste over madvarer, du med fordel kan spise flere af, og madvarer du med fordel kan begrænse dit indtag af. 

For en hurtig og mærkbar effekt kan du selv strikke en hardcore version sammen, hvor du i en periode udelukkende spiser madvarer fra den første liste, men du kan selvfølgelig også bare lade dig inspirere og plukke de elementer fra listen, der bedst kan passes ind i din hverdag.

Hvis du ikke følger kostplanen, kan vi ikke garantere et vægttab, men du vil helt sikkert optimere din sundhed - og du vil sandsynligvis også tabe dig.

HOt & NOT: Disse fødevarer er gode og dårlige for din tarm

6 principper: Sådan skal du spise på tarmkuren

Inden du hopper direkte til tarm-kurens kostplan, kan du her få et indblik i, hvordan vi har strikket kostplanen sammen - og hvorfor.

1. Forkæl dine gode tarmbakterier

Én af de ting, du skal spise rigtigt meget af på vores tarmkur, er grøntsager. De grønne godter er nemlig fattige på kalorier, så du kan spise en masse af dem uden at tage på. Samtidig er de rige på vitaminer, mineraler og kostfibre. Fibrene er guf for bakterierne i din tarm, fordi de fungerer som en slags madpakke for de små kræ.

Når bakterierne får grøntsager producerer de stoffer, der hjælper dig med at holde dit blodsukker stabilt, holde sultfornemmelsen nede, holde dit immunforsvar i balance og frigive stoffer, der har betydning for dit humør.

På tarmkuren skal du spise rigtig mange grøntsager. Med en spiralizer er det nemt at få masser af grønt! Lige nu får du en spiralizer + 3 numre af I FORM for KUN 99 kr. + 49,50 i porto (i alt 148,50 kr.)!

2. Udsult de dårlige tarmbakterier

På tarmkuren handler det ikke kun om at fremme de gode tarmbakterier, men i lige så høj grad om at undgå at fodre bestemte bakterier, der producerer en masse luft i dine tarme og skaber inflammation i din krop og hjerne.

Forskerne mistænker blandt andet gluten for at have en negativ indvirkning på sammensætningen af tarmbakterierne. Samtidig indeholder mange glutenholdige madvarer som kiks, kage, pasta og brød rigtigt mange kalorier, så du kan ikke spise ret meget af det, før dit kaloriebudget er overskredet.

3. Prioritér tarmvenlige og sunde protein-kilder

Du har sikkert hørt, at du skal spise en masse protein, hvis du vil tabe dig. Protein er nemlig lidt mere besværligt for kroppen at fordøje, så du forbrænder simpelthen mere, når du spiser fx et stykke kylling, end du gør, når du spiser en portion pasta.

Samtidig er protein med til at bevare din muskelmasse, så det først og fremmest er fedtet, du smider, når du taber dig.

Protein findes blandt andet i kød. Problemet er bare, at et højt indtag af rødt kød fremmer bestemte bakterier, som kan forvandle stoffer i kødet til noget, der hedder TMAO, som blandt andet knyttes til en øget risiko for hjerte-kar-sygdom. Så i stedet for kød fra firbenede dyr, skal du de næste uger spise andre proteinkilder, fx fjerkræ, mejeriprodukter, æg, bælgfrugter og fisk.

4. Små sunde byttehandler

Med vores kostplan får du altså masser af grønt, sunde fedtstoffer og proteiner, men meget mindre stivelse og rødt kød. Derudover har vi jongleret lidt rundt med smagsgiverne, så de giver dig masser af vitaminer og ikke spænder ben for dit vægttab.

I stedet for færdige dressinger og saucer, skal du give den gas med naturlige smagsgivere som chili, ingefær og krydderier. På den måde sparer du dig selv for en masse sukker og salt samt bestemte tilsætningsstoffer, der er under mistanke for at kunne ændre din bakteriesammensætning i tarmen i en uheldig retning.

I stedet for slik og kage er der indregnet plads i planen til, at du kan nyde lidt nødder, mørk chokolade og masser af friske bær. På den måde får du tilfredsstillet din søde tand samtidig med, at du får tanket op med antioxidanter, vitaminer, mineraler og kostfibre.

5. Sluk tørsten i vand

Postevand er læskende lækkert, og både te og kaffe kan fungere fint som et supplement. Men der er ikke indregnet plads i kostplanen til kaloriebomber som sodavand, saft og alkohol. Flydende kalorier mætter rigtigt dårligt, og kan derfor meget nemt spænde ben for dit vægttab.

Prøv også at undgå light-produkter, så du vænner dig af med, at alting skal smage sødt. Mærk efter, hvad det gør for dig kun at drikke vand i et par uger.

6. Spis mindre

For mange kalorier skaber en ubalance i tarmen, uanset hvor de kommer fra. Mandler, mørk chokolade, ost, avocado og fede fisk er blandt de fødevarer, som du rigtigt gerne må spise på tarmkuren. Men da de indeholder mange kalorier, risikerer du at dit vægttab udebliver, hvis du spiser for mange af dem.

Derfor har vi sammensat kostplanen, så den sikrer, at du ikke går og småspiser hele tiden. Hvis du vil have et synligt og hurtigt resultat på vægten, er det vigtigt, at du holder dig til planen.

Det er altid lidt hårdt at være på en kur. Hvis du er ved at knække halsen undervejs, så tjek her, hvordan du klarer udfordringerne.

TARMKUR: Tab 1 kg om ugen

Efter tarmkuren - hvad så?

Hvis du vil have en vedvarende effekt, nytter det selvfølgelig ikke at stoppe med den sunde mad efter 14 dage, og gå tilbage til alle de gamle vaner.

Brug de to uger til at gå all-in og få kickstartet både dit vægttab og nye sunde vaner. Mærk efter, hvad det gør for dig at følge kuren. Efter de 14 dage kan du justere planen, så den passer helt perfekt til lige dit liv. Der skal også være plads til familiefødselsdage, kantinemad og firmafester.

Mærk efter hvilke nye vaner, der har været bedst eller nemmest for dig at passe ind - og hold fast i dem. Var det rimeligt nemt for dig at skippe sodavanden? Så bliv ved med det. Synes du, at squash-pasta eller blomkålsris var mindst lige så lækkert som almindelig pasta? Så lav endelig det fremover.

Her er vores bud på vaner, som vil være rigtig gode at bevare.

De 3 vigtigste ting at holde fast i efter tarmkuren:

  • Spis flere grøntsager. Se om du kan få dem ind i alle dagens måltider.

  • Erstat sukkerholdige drikkevarer med vand.

  • Bevæg dig mindst en halv time om dagen.

I FORM's tarmkur er lavet af ernæringsekspert og journalist Irene Brøndum, som også er medforfatter til bestseller bogen "Tarme i topform", udgivet af I FORM og Politikens Forlag.

Køb bogen her - som abonnent på I FORM får du rabat

Sunde ambitioner for 2018? Hjælpen er her!

Måske er du interesseret i...

I FORM anbefaler