Læs også

Kvinde, der går

Gå dig slank

Nyd livet - og husk at motionere

© iStock

Myte: Man lever længere, hvis man taber sig

Det er lang fra kun vægten, der bestemmer din levealder. Skru i stedet op for (hverdags)motionen.

10. februar 2016 af Irene Brøndum

Beklager, hvis vi ødelægger illusionen, men du får altså ikke nødvendigvis et længere liv af at tabe dig.

Tværtimod kan vægttab øge din risiko for at dø tidligere. I hvert fald hvis du nøjes med at tælle kalorier og faste, for så taber du ofte muskelmasse, og forskerne mener, at det kan være en af grundene til, at din dødelighed stiger i forbindelse med vægttab. Så hvis du vil tabe dig, skal motion indgå i din vægttabsstrategi. 

Vidensråd for Forebyggelse har undersøgt, om raske voksne har gavn af at smide nogle kilo. Og tallene afslørede en klar overdødelighed hos raske med et BMI mellem 25-30, som taber sig.


– Selv for svært overvægtige med et BMI mellem 30 og 35 kan vi ikke se nogen gavnlig effekt på dødeligheden, når de taber sig, siger Kim Overvad, professor ved Institut for Folkesundhed.


- Hele den her idé med, at det skulle være sundt at tabe sig, bunder i, at et forsikringsselskab i 20’erne fandt ud af, at overvægt er forbundet med øget dødelighed. Det er det også. Men så lavede man den kortslutning, at vægttab selvfølgelig måtte være gavnligt. Det troede jeg også selv, men sådan er det ikke nødvendigvis, siger læge og ph.d.-studerende Rasmus Køster Rasmussen.


Vil du tabe dig på den sunde måde, skal du derfor sørge for at passe din træning.

Find flere myter om vægttab her.

Sunde ambitioner for 2020? Hjælpen er her!

Måske er du interesseret i...

Hvad hjælper dig til at slappe af i en travl hverdag?


I FORM anbefaler

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: