Læs også

Kvinde, der går

Gå dig slank

Myte: Man lever længere, hvis man taber sig

Det er ikke kun vægten, der bestemmer dit levealder. Skru i stedet op for hverdagsmotionen og husk at passe din træning.

10. februar 2016 af Irene Brøndum

Beklager, hvis vi ødelægger illusionen, men du får altså ikke nødvendigvis et længere liv af at tabe dig.

Tværtimod kan vægttab øge din risiko for at dø tidligere. I hvert fald hvis du nøjes med at tælle kalorier og faste, for så taber du muskelmasse, og forskerne mener, at det kan være en af grundene til, at din dødelighed stiger. Så hvis du vil tabe dig, skal motion indgå i din vægttabsstrategi. 

Vidensråd for Forebyggelse har undersøgt, om raske voksne har gavn af at smide nogle kilo. Og tallene afslørede en klar overdødelighed hos raske med et BMI mellem 25-30, som taber sig.


– Selv for svært overvægtige med et BMI mellem 30 og 35 kan vi ikke se nogen gavnlig effekt på dødeligheden, når de taber sig, siger Kim Overvad, professor ved Institut for Folkesundhed.


- Hele den her idé med, at det skulle være sundt at tabe sig, bunder i, at et forsikringsselskab i 20’erne fandt ud af, at overvægt er forbundet med øget dødelighed. Det er det også. Men så lavede man den kortslutning, at vægttab selvfølgelig måtte være gavnligt. Det troede jeg også selv, men sådan er det ikke nødvendigvis, siger læge og ph.d.-studerende Rasmus Køster Rasmussen.


Vil du tabe dig på den sunde måde, skal du derfor sørge for at passe din træning.

Find flere myter om vægttab her.

Sunde ambitioner for 2019? Hjælpen er her!

Måske er du interesseret i...

I FORM anbefaler