Diætist der vejleder kunde

Det kan være rigtigt smart at opsøge professionel hjælp, når din motivation begynder at dale. 

© iStock

Slankekur: Er motivationen væk?

Skal du tabe mange kilo, kan projektet til tider synes uoverskueligt. Vi hjælper dig helt i mål.

15. juli 2010 af I FORM-redaktionen

Undersøgelser viser, at de fleste mennesker kun kan mobilisere fuld motivation for vægttab i 4-6 uger. I takt med at motivationen daler, begynder også kosten og motionen at skride.

I starten flytter fokus sig måske kun lidt, men efterhånden bliver forholdet mellem gode og skæve dage forskudt stadig mere i den forkerte retning. Og til sidst går vægttabet måske helt i stå.

Løsning


Det er vigtigt allerede i den mest motiverede fase at tage højde for, at motivationen vil dale på et tidspunkt.

En rigtig god strategi er at sætte sig en stribe delmål, som man arbejder hen imod. Det kan fx være de første 4 kilos vægttab, en reduktion af livvidden på 5 cm eller et andet mål, der realistisk set kan nås inden for 3-4 uger.

Beløn dig selv

Udtænk en belønning til dig selv, hver gang du når et delmål. En tur i teateret, en ny trøje, en udsøgt middag eller noget andet, som vil give dig en positiv oplevelse.

Så snart målet er nået, gælder det om at sætte sig selv et nyt mål og eventuelt lægge en ny strategi for, hvordan det skal nås.

Vær flere om målet

En anden måde at fremme motivationen på er ved at alliere sig med andre. Er I nogle veninder, der deler samme målsætning, kan I indføre en ugentlig kontroldag, hvor I følger op på fremskridtene og støtter hinanden. En del benytter en professionel ernæringskonsulent eller vægtkontrol ved egen læge til samme formål.

Lav en nødplan

Et rigtig godt redskab til at håndtere perioder med modgang er ligeledes at definere en nødplan, som definerer det absolutte minimum, du vil kæmpe for at bibeholde – selv i perioder med maksimal modgang.

Det kan være fravalg af slik, opretholdelse af motionsvanerne, nogle af dagens måltider, der bibeholdes helt eksemplarisk, eller hvad du nu vurderer, at du realistisk set vil kunne holde fast ved – selv hvis himlen falder ned i hovedet på dig.

Kilde: Martin Kreutzer

Sunde ambitioner for 2020? Hjælpen er her!

Måske er du interesseret i...

Hvad hjælper dig til at slappe af i en travl hverdag?


I FORM anbefaler

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: