Kvindeben i træningsbukser og skål med morgenmad

Det giver gevinst at tænke over, hvornår på dagen du placerer dine måltider. 

© iStock

Sådan skal du placere dine måltider, hvis du vil tabe dig

Hvis du er på kur og prøver at tabe dig, er det ikke helt ligegyldigt, hvornår på dagen du indtager dine måltider.

8. april 2015 af Anja Bruneskjold

Hvis du gerne vil af med nogle kilo, er det ikke helt ligegyldigt, hvornår du spiser. Et amerikansk studie viser faktisk, at spiser du på de forkerte tidspunkter af døgnet, kan du risikere at påvirke dit blodsukker så meget, at det bliver op mod 18% højere, end det burde være. Noget, der kan påvirke dit insulinniveau negativt, så du ender med at tage på.

Du har imidlertid alt at vinde, hvis du blot tænker over at placere dine måltider korrekt. Det vil holde dit blodsukker stabilt, og du vil have meget bedre forudsætninger for at tabe dig. 

Læs meget mere om vægttab her!

Spis efter 3-timersreglen

Et måltid hver tredje time. Denne umiddelbart simple regel kan faktisk gøre hele forskellen for dig. Lægger du dine måltider strategisk på denne måde, undgår du nemlig helt at dit blodsukker styrtdykker, og at du derved kommer til at overspise.

Læg en plan for dine måltider gennem dagen, så der er ca. tre timer i mellem dem. Det kræver, at du udover hovedmåltiderne placerer to-tre mellemmåltider. Du skal forestille dig, at disse mellemmåltider skal ”bygge bro” til det næste hovedmåltid, sådan at der dagen i gennem er et godt flow i dine måltider, og der ikke pludselig ligger et stort hul, hvor du ingenting får indenbords i en længere periode. 

Spiser du fx morgenmad klokken 6 og frokost klokken 12, vil et optimalt mellemmåltid skulle ligge mellem ni og halv ti. På samme måde falder eftermiddagens måltid naturligt et sted mellem tre og fire. Spiser du senere end det, begynder du med stor sandsynlighed at løbe tør for energi og blive fristet af unødvendige ting og sager. Men overordnet er tidspunkterne for måltiderne ikke det afgørende. Nøglen ligger ikke i, hvornår du spiser, men derimod at du spiser i en stabil rytme, hvor måltiderne er placeret som perler på en snor gennem dagen. 

I FORM anbefaler
Hvad enten du ønsker at tabe dig eller holde en stabil vægt, er I FORM Kostdagbog et ideelt redskab, til at skabe overblik over din kost og holde styr på dit daglige kalorieindtag.
Prøv I FORM Kostdagbog 5 dage gratis - og få overblik over dit daglige kalorieindtag

Sådan fletter du træningen ind

Er du glad for at træne, så husk at dine måltider både kan understøtte og forstyrre din træning. Som hovedregel gælder det, at du kan spise et let måltid 1-1,5 time før træning, mens hovedmåltidet bør ligge 2-3 timer før. Spiser du tættere på træningen, kan det drille din mave, der måske stadig føles fyldt. Og ligger hovedmåltidet længere væk fra træningen end de 2-3 timer, kan du omvendt komme til at mangle energi til at træne på. Vil du gerne træne tidligt om morgenen, gøres det bedst fastende. Du kan eventuelt bygge op til det ved at spise et let mellemmåltid før sengetid aftenen før. 

Sunde ambitioner for 2020? Hjælpen er her!

Måske er du interesseret i...

Hvor gør du størst indsats for klimaet?


I FORM anbefaler

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: