Fødder på badevægt

Sæt et realistisk mål, så du ikke oplever, at dit nytårsforsæt bliver for uoverskueligt.

© iStock

Nytårsforsættets fem faser – sådan lykkes du!

Der er ikke noget at gøre – du skal formentlig gennem disse 5 faser, hvis dine nytårsforsætter skal blive en realitet.

9. januar 2017 af Maria Albøg Jespersen

På årets sidste dag gør vi lynstatus over vores liv og lover os selv, at vi i det nye år vil leve sundere, stresse mindre eller stoppe med at ryge – eller måske alle tre ting? Men sunde vaner kan være svære at fastholde.

Det tager ca. 10 uger at ændre en vane. Så hvis du allerede nu synes, det er hårdt, så fat mod, for det bliver kun nemmere. Her guider vi dig gennem fem faser, de fleste af os går igennem med vores nytårsforsætter.


Fase 1: Beslutning – Nu skal det være!

På årets sidste dag lover du dig selv, at det er NU, du skal tabe de 10 kg, du så længe har drømt om. Okay, måske det lige skal vente til 2. januar? Men så er du også klar!

TIP: Sæt dig realistiske  og målbare mål. Sig fx ikke: "Jeg vil tabe mig i det nye år" (for ukonkret), eller "Jeg vil tabe mig 10 kg i januar" (urealistisk), men hellere "Jeg vil følge denne kostplan i de næste 8 uger".


Fase 2: Forberedelse Du køber stort ind

Du tømmer dine køkkenskabe for usunde fristelser, fylder køleskabet op med sunde råvarer og investerer i et fitnessmedlemsskab, som du lover dig selv at udnytte til fulde. 

TIP: Forberedelse er afgørende. Både den praktiske som at fjerne fristelser og fylde køleskabet op med sunde ting m.m. 

Men også den mentale: Gennemtænk alle scenarier og situationer, hvor du plejer at falde i, og udtænk alternative strategier. Hvis du plejer at spise chokolade om aftenen foran skærmen, kan du så spise en sund snack i stedet eller måske nøjes med en kop te? Eller skal du helt lade være med at se Netflix i en periode og lave noget andet hyggeligt i stedet? 

Husk også at fortælle dine omgivelser om dit nytårsforsæt, så de kan støtte dig.

Fase 3: Optur – Yes! Vægten falder

Du tager cyklen til job og styrketræner om aftenen. Din motivation er helt i top, for nålen på badevægten har allerede flyttet sig en smule, og det gør dig glad at se dine anstrengelser betale sig.

TIP: Glæd dig over alle fremskridt – også de bittesmå! Og mærk efter, hvad der sker af andre gode ting i dit liv. Spiser du sundere for at tabe dig, har du måske allerede nu også mere energi eller sover bedre? Husk alt det gode.

Hvordan beregner du dit BMI-tal?

Fase 4: Tilbagefald Et lille stykke kage skader vel ikke?

Selvom du konstant prøver at holde dit blodsukker stabilt, kan du alligevel ikke dy dig, da en kollega giver kage. Men du har vel også fortjent det oven på al den hårde træning?

TIP: Op på hesten igen – så hurtigt som muligt. De færreste kan følge en plan til punkt og prikke hele tiden. Det vigtige er at tilgive sig selv og fortsætte planen frem for at tænke, at "Nu kan det hele være lige meget"


Fase 5: Afgørende motivation Giv dig selv en gulerod

Fortvivl ikke, hvis du er faldet i, for det er helt normalt. Find ud af, hvad der motiverer dig. Det kan være, du skal love dig selv nyt tøj, når du endelig kan passe en str. 38 igen.

TIP: Det er nu – efter den første begejstring og de/det første nederlag – at hverdagen sætter ind, og kampen skal vindes. Tænk på, hvad der motiverede dig til at starte med. Visualiser dig selv, når du har nået målet – en stærkere, sundere, gladere, slankere eller friskere udgave af dig selv. Tænk på alt det gode, du gør for dig selv. Ros dig løbende for alle dine små fremskridt. Træk på dine omgangskreds. Deres støtte kan være afgørende. 

Kilder: vorespuls.dk, netdoktor.dk 

Sunde ambitioner for 2020? Hjælpen er her!

Måske er du interesseret i...

I FORM anbefaler

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: