Brug din fantasi som energikilde

Vidste du, at du kan bruge dine fantasier og drømme som redskab til at gøre dig mere lykkelig og endda kurere alvorlige sygdomme?

1. januar 2012 af I FORM-redaktionen

Tænk dig slank

Når psykologer og andre terapeuter bruger fantasirejser og billeder i behandlingen, er der ikke bare tale om velbehag og ønskedrømme.

Fantasierne kan også bruges til at finde frem til de blokeringer, der forhindrer, at man kommer videre med sine ønsker om forandring. Den engelske psykoterapeut Susie Orbach beskriver i sin bog Fedme er et kvindesagsproblem, hvordan fantasien kan bruges til at identificere grundene til, at man ikke kan styre sin vægt, eller hvorfor man ikke kan opnå sin idealvægt.

Øvelsen går kort og godt ud på, at man sætter eller lægger sig, så man er helt afslappet. Man skal så forestille sig, at man er til en fest, man har glædet sig til. Først ser man i fantasien sig selv bevæge sig rundt til festen med den vægt, man har reelt har. Dernæst skal man visualisere sig frem til, hvordan festen ville opleves, hvis man havde sin ønskevægt. Og sidst skal man forestille sig, hvordan det ville opleves, hvis man vejede fem til 10 kilo mere, end man gør.

De fleste oplever ifølge Orbach helt uventede ting, hvis de er i stand til at lade fantasien flyde frit. Man kan fx opleve, at man føler sig forsvarsløs eller udsat for andres fjendtlighed og jalousi, hvis man har sin drømmevægt. Modsat kan man opleve en følelse af tryghed og beskyttelse i forbindelse med at være godt polstret. Følelserne i fantasien kan ofte være en nøgle til, hvorfor man har et ambivalent forhold til sin vægt.

Forklaringen kan være, at der er præstationsangst eller andet forbundet ved at blive tynd, og før man får afdækket og arbejdet med de følelser, er det ikke realistisk at få et afklaret forhold til sin vægt, mener Susie Orbach.

Sunde ambitioner for 2020? Hjælpen er her!

Måske er du interesseret i...

Hvad hjælper dig til at slappe af i en travl hverdag?


I FORM anbefaler

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: