Mangler du stadig julegaverne? Fortvivl ikke, det kan faktisk være sundt at shoppe!

Tro det eller ej... Juleshopping kan være sundt

Grunden til, at shopping kan udskyde den dag, vi skal herfra, er enkel: Vi træner både krop, hjerne og selvopfattelse, når vi shopper.

3. november 2016 af I FORM-redaktionen

Hjernen træffer valg, før vi ved det

Der sker ikke så lidt i hjernen, når vi shopper. Først er der planlægningsfasen. Her samler vi information fra veninder, dameblade, internettet osv.

Dermed aktiveres vores hukommelsessystem, der skaber aktivitet i dybereliggende dele af underbevidstheden, som har med forventninger at gøre.

Når du fx ser et par sko, aktiveres denne struktur i hjernen og gør dig motiveret til at købe – faktisk allerede før du har taget stilling til, om du kan lide skoene eller ej.

Og i det øjeblik du står med dem i hånden og nyder deres udseende, sker der en større aktivitet i hjernens belønningssystem i den nederste del af pandelapperne. Jo mere du forelsker dig i dem, desto heftigere aktivitet vil der udspille sig her.

Hvis skoene derimod skuffer ved nærmere eftersyn, sker der i stedet en større aktivitet i din insula, der er en del af siderne i hjernen. Det er her, der opstår følelser som fx afsky.

– Vi ved endnu ikke så meget om, hvordan vores valgsystem fungerer. Men vi er ikke så rationelle, som vi selv tror. Vores hjerne har ofte truffet valget, flere sekunder før vi selv er bevidste om det, siger hjerneforsker Thomas Zoëga Ramsøy.

Vi får dækket et socialt behov

Vi har alle et grundlæggende behov for at omgås andre mennesker. Og en del af det behov får vi dækket, når vi shopper, hvor vi ofte møder ekspedienter, der får os til at føle os forkælede. Mange kvinder får også dækket deres sociale behov ved at shoppe med veninderne.

– Man er sammen på en anden måde og er langt mere løssluppen end hjemme, fordi rammerne er friere og man er i bevægelse.

Samtaler kan jo hurtigt komme til at ligne hinanden, hvis man altid drikker te sammen hjemme i sofaen, hvorimod man lettere slipper hverdagens problemer og udfordringer på en god, lang shoppetur, siger psykoterapeut Charlotte Lundgren.

Sunde ambitioner for 2021? Hjælpen er her!

Måske er du interesseret i...

I FORM anbefaler

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: